Εξέταση της αλληλεπίδρασης των παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός επιτυχημένου e-shop : - Κοσμάς, Δημήτριος (2013)
Το παρόν έγγραφο αποτελεί τη διπλωματική εργασία των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημητρίου Κοσμά και Πηνελόπης Παπαϊωάννου.Επιβλέπων της παρούσης εργασίας είναι ο Λέκτορας καθηγητής κ. Δημήτριος Δρόσος. Θεματολογία της εργασίας αποτελεί η εξέταση της αλληλεπίδρασης των παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός επιτυχημένου e-shop. Για τους σκοπούς αυτής, δημιουργήθηκε μοντέλο το οποίο και στηρίχθηκε στη μεθοδολογία της EWAM (Extended Web Assessment Method) (Schubert and Dettling, 2001). Το δείγμα αξιολόγησης περιελάμβανε ελληνικά ηλεκτρονικά φαρμακεία, λόγω της τρέχουσας ταχείας ανάπτυξης του κλάδου, και του γεγονότος οτι είναι ένας επιχειρηματικός τομέας που δεν έχει ακόμα κορεστεί στο διαδίκτυο.Η υλοποίηση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου βασισμένο στο προαναφερθέν μοντέλο, το οποίο και συμπλήρωσαν επιλεγμένοι και ειδικά εκπαιδευμένοι κριτές. Κατόπιν, τα αποτελέσματα αυτού εισήχθησαν στο πρόγραμμα SPSS v.20.0 για Windows. Με τη βοήθεια του προγράμματος έγινε η επεξεργασία τους, με τη χρήση Γραμμικής Παλινδρόμισης (Regression Analysis) και την μέθοδο εξ αυτής Stepwise.Κατόπιν οδηγηθήκαμε σε συμπεράσματα τα οποία παρουσιάζουν τους σημαντικότερους παράγοντες όπως αύτοι επηρεάζουν την ποιότητα και λειτουργικότητα των ηλεκτρονικών καταστημάτων, καθώς και τα ισχυρά σημεία και αδυναμίες των ελληνικών ηλεκτρονικών φαρμακείων.