Σύστημα στατιστικής ανάλυσης κίνησης πλοίων και εξαγωγής γραφικών συμπερασμάτων : - Μαρκουίζος, Αγησίλας Ευστ (2013)
Η παρούσα εργασία αποτελεί τη διπλωματική εργασία του προπτυχιακού φοιτητή Μαρκουίζου Αγησίλαου. Είναι μια ιστοσελίδα η οποία αναλύει τις θέσεις των πλοίων οι οποίες λαμβάνονται μέσω σημάτων AIS και εμφανίζει τα αποτελέσματα οπτικοποιημένα. Έχει σαν στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο εποπτείας της κίνησης των πλοίων στις ελληνικές θάλασσες. Στην πρώτη ενότητα αναλύονται παρόμοιες μελέτες γίνεται αναφορά στους αλγορίθμους που αξιοποιήθηκαν και αναλύεται με ποιον τρόπο τα συμπεράσματα αυτών βοηθούν τη παρούσα εργασία. Στη συνέχεια γίνεται μια εισαγωγή στο θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτείται για να αντιληφθεί ο αναγνώστης καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα δεδομένα σε έναν ψηφιακό χάρτη. Στη Β ενότητα παρουσιάζεται το σύστημα. Αρχικά γίνεται μια γενική περιγραφή των λειτουργιών που παρέχει και στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα δείγμα χρήσης της διεπαφής. Έπειτα γίνεται μια σύντομη αναφορά σε κάποια εργαλεία τα οποία έκαναν το σύστημα μας πιο αποδοτικό. Στο κεφάλαιο «αρχιτεκτονική κώδικα» αναλύονται οι αλγόριθμοι πάνω στους οποίους βασίζεται το σύστημα και επαληθεύονται λογικά. Στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε διάφορες εργασίες οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνουν για να λειτουργήσει σωστά η εφαρμογή. Τέτοιες διεργασίες είναι η επαλήθευση των αλγορίθμων και η εύρεση κατάλληλων δεδομένων για να δοκιμαστούν διάφορα σενάρια εκτέλεσης. Έπειτα γίνεται αναφορά σε διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τα οποία καθυστέρησαν τη διεκπεραίωση του έργου σε μεγάλο βαθμό. Τέλος γίνεται ανάλυση κάποιων πολύ βασικών συναρτήσεων σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ θεωρητικών μοντέλων και εφαρμογής αυτών σε κώδικα.