Έλεγχος πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές κατάτη διάρκεια εξετάσεων : - Παρασκάκης, Ιωάννης (2013)
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εξάπλωση της σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον τομέα της εκπαίδευσης. Τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα αλλά και η απήχηση που αυτά έχουν στους νέους έχουν οδηγήσει το εκπαιδευτικό σύστημα να υιοθετήσει την ηλεκτρονική μάθηση (e-learning). Έτσι, η παράδοση από τον ιδάσκοντα εμπλουτίστηκε με οπτικο-ακουστικό υλικό, με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη χρήση του διαδικτύου. Με τον τρόπο αυτό ο σπουδαστής είναι ικανός να επιλέξει τον τόπο αλλά και το χρόνο της μελέτης του καθώς το υλικό της διδασκαλίας είναι διαθέσιμο στον προσωπικό του υπολογιστή. Όμως, η σύγχρονη τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και μαζί με αυτήν εξελίσσονται και οι διδακτικές μέθοδοι. Έτσι, πλέον, έχουμε εισέλθει στην εποχή της κινητής μάθησης (m-learning). Η χρήση μικρών, έξυπνων κινητών συσκευών όπως τα smartphones και τα tablets μπορούν να εξατομικεύσουν το περιεχόμενο της διδασκαλίας στην προσωπική συσκευή του κάθε σπουδαστή. Το m-learning ορίζεται ως η απόκτηση γνώσης μέσω κινητών συσκευών, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ξεφύγει από τα στενά όρια της τάξης και να μετακινείται ελεύθερα σε οποιαδήποτε τοποθεσία χρησιμοποιώντας ασύρματα δίκτυα. Τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το m-learning μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους φοιτητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.Ήδη, πολλοί φοιτητές χρησιμοποιούν τις έξυπνες συσκευές τους, εκμεταλλευόμενοι την πληθώρα εφαρμογών που παρέχουν, στην προσωπική τους ζωή. Η μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας, η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο αλλά και η φορητότητα που επιτρέπει την απανταχού χρήση της συσκευής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τις εν λόγω συσκευές ιδιαίτερα χρήσιμες. Η χρήση των συσκευών αυτών δεν περιορίζεται μόνο στις προσωπικές αλλά επεκτείνεται και στις Ακαδημαϊκές δραστηριότητες καθώς οι φοιτητές τις χρησιμοποιούν για μελέτη, καταγραφή σημειώσεων και αναπαραγωγή πολυμέσων εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Η έλλειψη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών εφαρμογών, η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζονται οι κινητές συσκευές, καθώς θεωρούνται υπαίτιες για την απόσπαση της προσοχής των μαθητών, και το κόστος αγοράς και παροχής τους σε όλους τους φοιτητές αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την υιοθέτηση τους στη διδακτική διαδικασία.Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν χρήση των "έξυπνων κινητών συσκευών" τους κατά τη διάρκεια των Ακαδημαϊκών εξετάσεων. Η εν λόγω πλατφόρμα ονομάζεται Safeguard και προς το παρόν προορίζεται για συσκευές της εταιρίας Apple, iPad και iPhone. Επιπλέον, η εφαρμογή πελάτη πλαισιώνεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξυπηρετητών και βάσεων δεδομένων προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή χρήση των συσκευών αυτών κατά τη διάρκεια της εξεταστικής δοκιμασίας και να εφαρμοστούν όλες οι απαραίτητες πολιτικές ασφαλείας που προστατεύουν τα δεδομένα του χρήστη και διασφαλίζουν την ακεραιότητα της εξέτασης.