Σχεδιασμός διαχείρισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των μονάδων υγείας της νησιωτικής Ελλάδας : - Τσιργής, Δημήτριος (2006)
Η εκπόνηση ενός επενδυτικού σχεδίου που αφορά στις προμήθειες μηχανημάτων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, αποτελεί απαραίτητη διαδικασία για την ορθολογική κατανομή των πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες που διαμένουν μόνιμα στα νησιά της Ελλάδας. Η δημιουργία ενός μηχανισμού ταυτοποίησης με τη συστηματική καταγραφή του εγκατεστημένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Υγειονομικών Μονάδων των νησιωτικών Περιφερειών (σύμφωνα με τη διεθνή ονοματολογία UDMNS), αποτελεί το πρώτο βήμα, που λειτουργεί ως βάση για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης. Στη μελέτη πραγματοποιείται ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος των νησιωτικών περιφερειών πλην Κρήτης, (SWOT analysis). Επιχειρείται η σύνδεση του τομεά της Υγείας με την Ανάπτυξη Λειτουργιών Ποιότητας (QFD, Quality Function Deployment)και της "φωνής του πελάτη" (the voice of the customer), προς όφελος του πολίτη αλλά και των Μονάδων Υγείας. Στα πλαίσια της δημιουργίας "κτηματολογίου και Μηχανισμού Ταυτοποίησης" συντάχθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια και πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες καταγραφές εξοπλισμού με παράλληλη αξιοποίηση των στοιχείων των ΔΥΠΕ και του ΥΥ&ΚΑ. Με εστίαση στην Υγειονομική Περιφέρεια των Κυκλάδων, δημιουργήθηκαν πίνακες που περιλαμβάνουν τον "τυπικό" αναγκαίο εξοπλισμό των Μονάδων Υγείας. Για τον επενδυτικό προγραμματισμό γίνεται σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων με τα αντίστοιχα στοιχεία του πίνακα "αναγκαίου εξοπλισμού". Ως υπολογιστικό εργαλείο ιεράρχησης των προτεραιοτήτων χρησιμοποιείται ένας απλός μαθηματικός τύπος που περιλαμβάνει ως "βάση" τα πληθυσμιακά στοιχεία κάθε περιοχής, τη στελέχωση της Υγειονομικής Μονάδας, τα στοιχεία διακομιδών και τα στοιχεία τακτικής και έκτακτης κίνησης των ιατρείων. Τέλος, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός Κέντρου Διαχείρισης Ελέχγου με εγκατάσταση λογισμικού, μέσω ενός τοπικού εξυπηρετητή, για την παρακολούθηση και διαχείριση των εγκατεστημένων μηχανημάτων. Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων σ' αυτό το πεδίο, μπορεί να αποτελέσει μία επιμέρους εφαρμογή ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη των Υγειονομικών Περιφερειών. Το σχέδιο-μελέτη μπορεί να εξιδικεύει δράσεις αναπτυξης Υπηρεσιών Υγείας που εντάσσονται στο αναπτυξιακό πλαίσιο του έργου της "Κοινωνίας της Πληροφορίας".