Αρχαία Ρόδος (Ταινιοθήκη προϊστορικού και κλασικού πολιτισμού ;, 1988)
Η Ρόδος γεννήθηκε από τη θάλασσα και χαρίστηκε στον Ήλιο, τον προστάτη θεό της. Από τα πανάρχαια χρόνια, την εποχή που σημαδεύεται με την κάθοδο των Δωριέων, στο νησί διαμορφώνονται τρεις μεγάλες πόλεις, η Λίνδος, η Κάμιρος και η Ιαλυσός. Αργότερα το 408 π.Χ. ολοκληρώθηκε η οικοδόμηση νέας πόλης του "Δάμου των Ροδίων". "Οι Ρόδιοι έχτιζαν σαν αθάνατοι" -γράφουν οι ιστορικοί της εποχής. Ο Περίφημος αρχιτέκτονας της εποχής Ιππόδαμος χάρισε το όνομά του και την τέχνη του στη διαμόρφωση της λαμπρής πόλης