Δίον - Ψαρράς, Τάσος (Ταινιοθήκη προϊστορικού και κλασικού πολιτισμού ;, 1988)
Δίον θα πει τόπος ιερός, φύση θεϊκή. Ένας τέτοιος τόπος ήταν η στενή λωρίδα γης ανάμεσα στους πρόποδες του Ολύμπου και τις πιερικές ακτές του Βορείου Αιγαίου. Είναι ένας τόπος που δέχεται όλο τον πλούτο και την ευλογία των νερών του Ολύμπου. Τον έβδομο αιώνα είναι η εποχή που οι Μακεδόνες οργανώνονται σε κράτος. Τότε καθιερώνουν το Δίον ως κεντρικό ιερό για την επίσημη λατρεία του θεού τους, του Ολύμπιου Δία. Την άνοιξη του 334 π.Χ. ο Αλέξανδρος συγκέντρωσε εδώ το στρατό, θυσίασε στον Ολύμπιο Δία και ξεκίνησε από το Δίον τη μεγάλη εκστρατεία για την Ασία