Γεωμετρική βελτιστοποίηση δομικών στοιχείων με το Pro-Mechanica : - Μανουσαρίδου, Μαρία (2006)
Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί δεν επιδέχονται συνήθως αναλυτικές λύσεις. Οι διαθέσιμες αναλυτικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση απλών προβλημάτων αλλά είναι ανεπαρκείς όσον αφορά την ανάλυση περίπλοκων κατασκευών με σύνθετες καταπονήσεις. Για την ανάλυση περίπλοκων κατασκευών έχουν αναπτυχθεί προγράμματα, τα οποία βασίζονται στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, και απαλλάσσουν τον μελετητή / ερευνητή από τον κόπο των χρονοβόρων και αβέβαιων επιλύσεων σύνθετων προβλημάτων. Έτσι, εξασφαλίζονται πιο ακριβείς υπολογισμοί που επιτρέπουν την άμεση αξιολόγηση και βελτίωση των προϊόντων. Ένα τέτοιο λογισμικό πακέτο είναι και το Pro-Mechanica που σε συνδυασμό με το Pro-Engineer αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της συμπεριφοράς κατασκευών που υπόκεινται σε ποικίλες καταπονήσεις. Έτσι, ελέγχονται χαρακτηριστικά μεγέθη όπως οι αναπτυσσόμενες τάσεις ή οι μετατοπίσεις και ο μηχανικός καλείται να κρίνει την ασφάλεια ή / και τη λειτουργικότητα της κατασκευής. Επιπροσθέτως, το Pro - Mechanica προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να αναζητήσει εύκολα και γρήγορα βέλτιστες λύσεις για μία κατασκευή θέτοντας παραμέτρους, περιορισμούς και στόχους, κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και επίπονο να επιτευχθεί με αναλυτικό τρόπο.