A semi-automatic system for fine-tuning binarization algorithms : - Βέρρας, Βασίλειος (2013)
Στην επεξεργασία εικόνας ένα βασικό στάδιο για την εξαγωγή χρήσιμης πληροφορίας είναι η κατωφλίωση της. Οι περισσότεροι αλγόριθμοι κατωφλίωσης εξαρτώνται από έναν αριθμό παραμέτρων που επηρεάζουν το παραγόμενο αποτέλεσμα. Η εύρεση των καλύτερων τιμών παραμέτρων ενός αλγόριθμου κατωφλίωσης είναι μία χρονοβόρος και κοπιαστική διαδικασία ειδικά όταν ο αλγόριθμος εξαρτάται από πολλές παραέτρους οπότε το πεδίο αναζήτησης είναι μεγάλο. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ένα σύστημα το οποίο θα αναζητά αυτές τις τιμές παραμέτρων που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ιδανικές για μια συγκεκριμένη περίπτωση εντός ενός αποδεκτού χρονικού ορίου χωρίς να απαιτείται να προσπελαστεί όλο το πεδίο αναζήτησης.Αυτή η μεταπτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος το οποίο και επιτρέπει στο χρήστη να βρίσκει κοντινές στις βέλτιστες τιμές παραμέτρων είτε με τη χρήση Προσομοιωμένης Ανόπτησης είτε διαδραστικά μέσω ενός μηχανισμού ανατροφοδότησης που επιτρέπει στο χρήστη να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των κατωφλιώσεων. Το σύστημα ενσωματώνει τρεις αλγόριθμους αλλά μπορεί να επεκταθεί με την εισαγωγή αλγορίθμων ανεπτυγμένων από τους χρήστες.