Ασφαλής αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων σε μη-αξιόπιστο διακομιστή : - Βογιατζόγλου, Κωνσταντίνος (2014)
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το Cloud Computing, σε τέτοιο βαθμό, που θα έλεγε κανείς ότι έχει γίνει πλέον μόδα. Το Cloud Computing λοιπόν αποτελεί μία νέα τάση στο κομμάτι του Information Technology το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση on-demand και Pay-for-use υπηρεσιών. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των δεδομένων αναθέτουν τα δεδομένα τους σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών χωρίς να έχουν κάποιο έλεγχο πάνω σε αυτά, αποτελεί πολλά προβλήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Μία λύση για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων είναι η χρήση της κρυπτογραφίας. Δυστυχώς όμως, οι παραδοσιακές μέθοδοι κρυπτογράφησης δεν υποστηρίζουν την εκτέλεση ορισμένων εφαρμογών, όπως για παράδειγμα την εκτέλεση ερωτημάτων βάσεων δεδομένων σε κρυπτογραφημένα δεδομένα. Σε αυτή τη Διπλωματική εστιάζουμε στο πρόβλημα του ασφαλούς υπολογισμού σε κρυπτογραφημένα δεδομένα και βάση ενός μοντέλου που έχει προταθεί στη βιβλιογραφία για τον σκοπό αυτό, προτείνουμε επτά μοντέλα ασφαλούς υπολογισμού σε κρυπτογραφημένα δεδομένα στο Cloud Computing για επτά διαφορετικά ερωτήματα βάσεων δεδομένων. Τα ερωτήματα αυτά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρείς ομάδες, μία που βασίζεται στο ερώτημα των κοντινότερων γειτόνων (Nearest Neighbor query) (3 μοντέλα), μία που βασίζεται στο ερώτημα κορυφογραμμής (Skyline query) (2 μοντέλα) και η τρίτη της οποίας τα ερωτήματα δεν έχουν κάτι κοινό (2 μοντέλα). Για κάθε ένα από τα επτά μοντέλα, κατασκευάζουμε δύο ασφαλής εκδοχές (schemes), προκειμένου να αντισταθούν σε πρακτικές επιθέσεις με γνωστικό υπόβαθρο διαφορετικού επιπέδου. Υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα γνωστικού υποβάθρου στα οποία οι επιτιθέμενοι μπορούν να ταξινομηθούν και που λαμβάνουμε εμείς υπόψη. Τέλος, αξιολογούμε την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των μοντέλων μας.