Anomaly-Based intrusion detection and prevention systems for mobile devices : - Δαμόπουλος, Δημήτριος (2013)
Τα τελευταία χρόνια οι έξυπνες κινητές συσκευές έχουν εξελιχθεί σημαντικά, τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και υπηρεσιών που μπορούν να υποστηρίξουν, και γι' αυτό η χρήση τους γνωρίζει ραγδαία εξάπλωση. Δεν αποτελεί υπερβολή το ότι οι παντός είδους τέτοιες συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Παρόλα αυτά, η αυξανόμενη αυτή τάση έχει μοιραία εκθέσει τις κινητές συσκευές σε ένα ολοένα και αυξανόμενο πλήθος απειλών κατά της ασφάλειάς τους. Συγκεκριμένα, η εμφάνιση εξελιγμένων λειτουργικών συστημάτων (πλατφορμών), όπως το Android και το iOS, και η διαρκή εξάπλωση «ευφυούς» κακόβουλου λογισμικού, ειδικά κατασκευασμένου για αυτές τις πλατφόρμες, θέτουν νέα δεδομένα στο σχεδιασμό και υλοποίηση αποτελεσματικών λύσεων ασφαλείας για τους χρήστες αυτών των συσκευών. Έτσι, καθίσταται ολοένα και περισσότερο πρόδηλη η ανάγκη για τη δημιουργία εξυπνότερων και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ασφαλείας, όπως είναι τα Συστήματα Ανίχνευσης και Πρόληψης Εισβολών (Intrusion Detection and Prevention Systems - IDPS). Ο κύριος στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η μελέτη και υλοποίηση ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών ασφάλειας, οι οποίοι να είναι ικανοί στο να ανιχνεύουν με μεγάλη ακρίβεια κακόβουλες συμπεριφορές που παράγονται είτε από κακόβουλο λογισμικό, είτε από μη εξουσιοδοτημένη χρήση της συσκευής.Οι μηχανισμοί IDP που παρουσιάζονται στη διατριβή, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν νέες, μη καταγεγραμμένες εκδοχές κακόβουλου λογισμικού, μη ορθή χρήση υπηρεσιών, ενώ μπορούν επίσης να παρέχουν διαρκή αυθεντικοποιηση για να εξασφαλίσουν τη χρήση της έξυπνης φορητής συσκευής μόνο από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες της. Οι προταθέντες μηχανισμοί, παρουσιάζουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές επιδόσεις στην αποτροπή επιθέσων κατά της μη-εξουσιοδοτημένης χρήσης της συσκευής, αξιοποιώντας έξυπνα αλλά ταυτόχρονα εύκολα υλοποιήσιμα και κλιμακούμενα μοντέλα ετεροχρονισμένης αυθεντικοποίησης και μη-αποποίησης. Ιδιαίτερη έμφαση στα πλαίσια της διατριβής δίνεται, στην κατανόηση, διερεύνηση και παρουσίαση των μεθόδων και ιδιαίτερων τεχνικών που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από επίδοξους εισβολείς με σκοπό την παραβίαση βασικών απαιτήσεων ασφάλειας, όπως η εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα, διαθεσιμότητα, αυθεντικότητα και ιδιωτικότητα, που πλέον - περισσότερο από ποτέ - θεωρούνται επιβεβλημένες για τις σύγχρονες κινητές συσκευές. Συνολικά, τα αποτελέσματα της διατριβής μπορούν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση ένος προηγμένου και ολιστικού πλαισίου IDPS για έξυπνες-φορητές συσκευές. Η θεωρητική βάση για ένα τέτοιο πλαίσιο αναπτύσσεται στο παρόν πόνημα και γι' αυτό μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί ως βάση για μελλοντικές έρευνες στην περιοχή.