Παραποίηση καταστάσεων αποτελεσμάτων : - Καλαποθαράκου, Θεονίτσα (2014)
Ο βαθμός της χειραγώγησης κερδών επί μακρόν προσελκύει το ενδιαφέρον των αναλυτών, ρυθμιστών, μελετητών, και άλλων επαγγελματιών επενδύσεων. Στην εργασία μας παρουσιάζουμε την μεθοδολογία του Beneish (1999) για τηv διάκριση χειραγωγημένων οικονομικών καταστάσεων από τις μη χειραγωγημένες. Η χειραγώγηση κερδών ορίζεται ως η περίπτωση κατά την οποία τα διευθυντικά στελέχη μίας εταιρείας παραβιάζουν γενικά παραδεδεγμένες λογιστικές αρχές προκειμένου να παρουσιάσουν ευνοϊκά την οικονομική απόδοση της εταιρείας. Ο Beneish για την ανάπτυξη του μοντέλου χρησιμοποίησε δεδομένα των οικονομικών καταστάσεων για να κατασκευάσει μεταβλητές που θα συλλαμβάνουν τα αποτελέσματα της χειραγώγησης και τις συνθήκες που θα ωθούν τις εταιρείες να επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες. Στην εμπειρική μελέτη που πραγματοποιήσαμε, εφαρμόσαμε το μοντέλο του Beneish σε 19 εταιρείες που παρατηρήθηκαν από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων την περίοδο 2008-2012. Παράλληλα χρησιμοποιήσαμε ένα δεύτερο δείγμα ελέγχου από 191 εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών για την περίοδο 2009-2012. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας, έδειξαν πως το μοντέλο του Beneish, αποτυγχάνει να διακρίνει της χειραγωγημένες εταιρείες από τις μη χειραγωγημένες σε περίοδο κρίσης.