Ανάπτυξη πλατφόρμας λογισμικού για μελέτη ζητημάτων επιθετικής ασφάλειας : - Κεφαλλωνίτης, Αλέξανδρος (2012)
Η ιστορία έχει γίνει μάρτυρας της προσπάθειας του «ευάλωτου» όντος που ονομάζεται άνθρωπος, να προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης, τα άγρια θηρία και στην μετεξέλιξή του, κυρίως από την καταστροφική μανία του ίδιου του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Έζησε την δημιουργία των μεγαλύτερων αμυντικών συστημάτων που κατασκευάστηκαν ποτέ. Τείχη πανύψηλα έκαναν την εμφάνισή τους για να προστατέψουν πόλεις από εισβολείς. Τεχνικές αντιμετώπισης της γραμμής κρούσης των εισβολέων, που με τον καιρό γίνονταν ολοένα και πιο περίπλοκες, δοκιμάστηκαν. Κατασκευάστηκαν ακόμα και τείχη που περιέκλειαν ολάκερες χώρες. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, τη σκοτεινή πλευρά, οι επιτιθέμενοι εξελίχθηκαν παράλληλα, βρήκαν νέους τρόπους να προσπελάσουν τα τείχη, νέες τεχνικές να διασπάσουν τις συμπαγείς αμυντικές γραμμές των αμυνόμενων, πρωτοποριακούς και συνάμα καταστροφικούς τρόπους να διεισδύσουν όσο περισσότερο γίνεται στον κορμό του πληγωμένου θύματός τους. Με το πέρασμα των χιλιετηρίδων, αυτός ο αέναος πόλεμος ανάμεσα στο καλό και στο κακό συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον. Πότε η πλάστιγγα λύγιζε προς μία πλευρά και πότε προς την άλλη. Η ιστορία, πάντα θεατής των γεγονότων, δεν ανέδειξε ποτέ νικητή, μα συνέχισε και συνεχίζει αδιάκοπα να καταγράφει τις εξελίξεις και να τις παρουσιάζει στις επόμενες κάθε φορά γενεές. Σήμερα ο πόλεμος ανάμεσα στην ασφάλεια και την αν-ασφάλεια συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και ένταση και έχει μεταφερθεί σε ακόμα ένα κλάδο της επιστήμης, αυτόν της πληροφορικής. Οι αντίπαλοι επίσης έχουν εξελιχθεί και οι μάχες έχουν μεταφερθεί σε όλο το διαδίκτυο. Κάθε ηλεκτρονικό μέσο, μπορεί να αποτελέσει όπλο άμυνας ή επίθεσης, ανάλογα με τις διαθέσεις του εκάστοτε χρήστη του. Νέα κακόβουλα λογισμικά εμφανίζονται καθημερινά με σκοπό να βλάψουν όσο το δυνατό περισσότερα πληροφοριακά συστήματα. Τείχη προστασίας έκαναν την εμφάνισή τους για να προστατέψουν τα δεδομένα που βρίσκονται σε μέσα αποθήκευσης, από τις κακόβουλες επιθέσεις, νέοι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης αναπτύχθηκαν για να δυσκολέψουν το έργο των επιτιθέμενων. Όμως η ιστορία μας έχει διδάξει, πως όσο καλό και θεωρητικά ασφαλές είναι ένα αμυντικό σύστημα, πάντα θα υπάρχει ένας δούρειος ίππος για να περάσεις ένας πανύψηλο τείχος, μια Κερκόπορτα για να εισχωρήσεις στο άντρο του αμυνόμενου, ένας Εφιάλτης που θα σε φέρει πίσω από τις γραμμές του ανυποψίαστου εχθρού. Έτσι λοιπόν και στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων, όσο καλά αμυντικά συστήματα και αν δημιουργηθούν, πάντα θα υπάρχουν «τρύπες», που θα ανακαλύπτουν οι επιτιθέμενοι και θα διεισδύουν σε κάποιο κατά τα άλλα ασφαλές σύστημα. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η δημιουργία μιας ασφαλούς-μη ασφαλούς εφαρμογής με τη μορφή παιχνιδιού, με απώτερο στόχο να παρακινήσουμε κάθε ενδιαφερόμενο, να ασχοληθεί με την ασφάλεια στα πληροφοριακά συστήματα. Οι χρήστες της εφαρμογής θα είναι ικανοί, μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον, να μπορούν να επιτεθούν σε σελίδες με ευπάθειες.