Μελέτη μοντέλων βέλτιστου ελέγχου επιδημικών διαδικασιών : - Κωνσταντάκη, Μαρία-Σοφία (2014)
Στην παρούσα εργασία μελετάμε διάφορα προβλήματα βέλτιστου ελέγχου στοχαστικών διαδικασιών.Το κύριο πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαστε είναι το πρόβλημα ελέγχου μιας δισδιάστατης επιδημικής διαδικασίας.Ο κύριος στόχος μας είναι η εύρεση μιας πολιτικής η οποία για κάθε αρχική κατάσταση της διαδικασίας ελαχιστοποιεί το συνολικό αναμενόμενο κόστος.Παρατηρούμε ότι η βέλτιστη πολιτική είναι μονότονη,δηλαδή θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό ελέγχου της διαδικασίας αν και μόνο αν η κατάσταση της διαδικασίας είναι ίση ή υπερβαίνει μια κρίσιμη τιμή.