Συστημικός κίνδυνος : - Παλασσόπουλος, Αθανάσιος (2014)
Ο συστημικός κίνδυνος είναι μια νέα μορφή κινδύνου, τον οποίο οι εποπτικές αρχές οφείλουν να τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Οι χρηματοοικονομικές και νομισματικές κρίσεις είναι γνώριμες στην ιστορία, όμως τέτοια γεγονότα φαίνεται να συμβαίνουν όλο και πιο συχνά και με πιο καταστροφικά αποτελέσματα. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι οι διασυνδέσεις ανάμεσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και όχι μόνο, είναι πλέον πιο πολλές και πιο πολύπλοκες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς η εκτίμηση και η απονομή της συστημικής σημασίας των ιδρυμάτων που συγκροτούν το χρηματοοικονομικό σύστημα μιας περιοχής ή μιας χώρας ή μιας ένωσης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στην σύγχρονη κρίση δημοσίου χρέους που έπληξε τις χώρες της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης, η Ελλάδα ήταν αυτή που επλήγησε το περισσότερο. Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έπρεπε να αναδιαμορφωθεί και να διασωθεί κάτω από αυτές τις περιστάσεις. Στην διατριβή που ακολουθεί επιχειρούμε να εκτιμήσουμε την συστημική σημασία των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ελλάδας, στην περίοδο πριν την εφαρμογή του PSI και μετά την εφαρμογή του EFSM.