Αυτόματη δημιουργία ασκήσεων αξιολόγησης στην ευκλείδεια γεωματρία : - Τσαγγάρης, Χρήστος (2013)
Στη παρούσα εργασία ασχολούμαστε με την αυτόματη δημιουργία ασκήσεων αξιολόγησης στην Ευκλείδεια Γεωμετρία. Το πεδίο γνώσης που χρησιμοποιείται είναι αποθηκευμένο σε μία βάση γνώσης με μορφή κανόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον μαθητή κατά τη διάρκεια επίλυσης του προβλήματος. Τα προβλήματα παρουσιάζονται ως ένα σύνολο υποθέσεων (δεδομένα) και με μία κατάσταση στόχο (ζητούμενο) που παράγεται από τα δεδομένα. Στην περίπτωση προβλημάτων απόδειξης στην Ευκλείδεια Γεωμετρία οι υποθέσεις και η πρόταση που πρέπει να αποδειχθεί σχετίζονται με γεωμετρικές σχέσεις μεταξύ των γεωμετρικών στοιχείων, δηλαδή με μήκη ευθυγράμμων τμημάτων, με ισότητα γωνιών ή τριγώνων κ.τ.λ.Ο μαθητής θα πρέπει να εφαρμόσει διαδοχικά επιλεγμένους κανόνες που αποθηκεύονται στη βάση γνώσης, προκειμένου να αποδείξει τη κατάσταση στόχο. Αυτοί κανόνες αντιστοιχούν σε ορισμένα είδη μαθηματικής γνώσης όπως αξιώματα, θεωρήματα, πορίσματα, προτάσεις και ορισμοί.Τα προβλήματα που δημιουργούνται προορίζονται για την αξιολόγηση της κατανόησης και όχι να εμπλέξουν τους μαθητές σε μια μηχανική διαδικασία δοκιμής και σφάλματος για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων.