Διαδραστικά περιβάλλοντα στη μαθηματική εκπαίδευση : - Καρπαθίου, Άννα (2013)
Το βασικό χαρακτηριστικό του παραδοσιακού μοντέλου διδασκαλίας των μαθηματικών είναι ότι ο δάσκαλος αφηγείται ή περιγράφει διάφορες πληροφορίες στους μαθητές, οι οποίοι συνήθως μένουν παθητικοί θεατές μέσα στην τάξη. Αυτό όμως φαίνεται να έχει δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα ως προς την κατανόηση βασικών μαθηματικών εννοιών. Μία από αυτές τις έννοιες είναι και η έννοια της μεταβλητής, που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μετά από έρευνες χρόνων πάνω στην νοητική ανάπτυξη των παιδιών έρχεται να λύσει σημαντικό μέρος του προβλήματος η ανακαλυπτική μάθηση, η οποία στηρίζεται πλέον στην ενεργητική συμμετοχή του μαθητή ο οποίος είναι σε θέση να ανακαλύψη μόνος του τις έννοιες των μαθηματικών και να πειραματιστεί πάνω σε αυτές, χωρίς να του δίνεται έτοιμη η γνώση. Αυτή η μέθοδος επιτυγχάνεται με διάφορες δραστηριότητες τιε οποίες μπορεί να προσφέρει ο καθηγητής στους μαθητές του. Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην εκπαίδευση. Αποτελούν πόλο έλξης για τα παιδιά αφού πλέον είναι τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία. Επίσης, είναι γνωστο ότι ο συνδυασμός μάθησης και διασκέδασης μπορεί να φέρει αποτελέσματα βελτίωσης στις επιδόσεις των μαθητών. Στην παρούσα εργασία εκτός από την παρουσίαση του σχετικού θεωρητικού υποβάθρου παρουσιάζεται μία προσέγγιση για την σχεδίαση μιας εφαρμογής σε υπολογιστή για την διδασκαλία των μεταβλητών με τη μορφή ενός απλού ηλεκτρονικού παιχνιδιού.