Σχεδιασμός κρησαρίσματος και εφαρμογές : - Σέργη, Ανθή - Μαρία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής & Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2007)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι βασικοί ορισμοί που είναι απαραίτητοι για την κατανόηση της των σχεδιασμών κρησαρίσματος. Δίνονται οι ορισμοί των βέλτιστων σχεδιασμών, των πινάκων Hadamard, οι ιδιότητες τους και παρουσιάζονται οι skew Hadamard πίνακες. Στη συνέχεια, αναλύονται τα πειράματα κρησαρίσματος και οι γωνιαίοι σχεδιασμοί. Ορίζεται η αποδοτικότητα και η D βελτιστοποίηση πινάκων σχεδιασμού. Γίνεται αναφορά στα σχετικά θεωρήματα και παρατίθενται οι αποδείξεις τους. Με ένα αναλυτικό παράδειγμα, παρουσιάζεται ο τρόπος που η θεωρία, που αναλύθηκε στα προηγούμενα κεφάλαια, εφαρμόζεται στην πράξη. Στο τελευταίο μέρος, δίνονται τα πειράματα που εκτελέστηκαν για να παρουσιαστεί ο τρόπος που λειτουργεί η μέθοδος των γωνιών και αν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα, σε σύγκριση με τη γραμμική παλινδρόμηση. Μελετώνται διάφορες περιπτώσεις και δίνονται τα συμπεράσματα για αυτή τη μέθοδο.