Φυτοθεραπευτική δράση των βοτάνων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ομοιοπαθητικά παθογενετικά πειράματα (homeopathic pathogenetic trials [HPTs], provings) στον ανθρώπινο οργανισμό : - Τσανταρλιώτη, Όλγα (2014)
Η φυτοθεραπεία και η ομοιοπαθητική είναι δύο επιστήμες που συχνά συγχέονται μεταξύ τους. Αποτελούν μια εναλλακτική, πιο φυσική επιλογή έναντι της συμβατικής ιατρικής χρησιμοποιώντας και οι δύο φυσικές πρώτες ύλες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους που διαφέρουν ως προς την ασφάλεια, τον τρόπο δράσης και την προέλευση των φαρμάκων και την αποδοχή από την ιατρική κοινότητα. Στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζονται στοιχεία βοτανολογίας δέκα κοινών θερεπευτικών φυτών (Aesculus hippocastanum, Agnus castus, Allium cepa, Arnica Montana, colchicum autumnale, Digitalis, Euphrasia officinalis, Lobelia Inflata, Nux Vomica, Symphytum officinale) τα οποία αντιπαραβάλλονται με στοιχεία της ομοιοπαθητικής φαρμακολογίας των αντίστοιχων φαρμάκων. Από τη σύγκριση της φυτοθεραπευτικής δράσης των βοτάνων αυτών με τα αντίστοιχα ομοιοπαθητικά παθογενετικά πειράματα στον ανθρώπινο οργανισμό διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αλληλοεπικάλυψης των ενδείξεων χορήγησης ενός βοτάνου με την ομοιοπαθητική εικόνα του αντίστοιχου φαρμάκου, του φαρμάκου δηλαδή που έχει παρασκευαστεί με πρώτη ύλη το ίδιο θεραπευτικό φυτό μετά από την διαδικασία της δυναμοποίησης. Το συμπέρασμα είναι ότι η γνώση της μιας επιστήμης μπορεί να ενισχύσει τη γνώση της άλλης.