Η συμβολή των εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων στη διακοπή του καπνίσματος : - Μπαρμπαρέσσου, Ζαφειρία Μιχ (2014)
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ενώ είναι ευρέως γνωστές οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ο αριθμός των καπνιστών παγκοσμίως αυξάνεται. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) μιλάει για θανατηφόρα επιδημία και υπολογίζει ότι ο κάπνός σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η εκτίμηση είναι ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα από τον καπνό αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Το κάπνισμα συνεχίζει να είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προληφθεί παγκοσμίως. Το πρόβλημα απαιτεί πολυδιάστατη προσέγγιση κοινωνικούς, οικονομικούς, υγειονομικούς φορείς. Η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως, αντιλαμβανόμενη την έκταση του προβλήματος έχει διαμορφώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τις παρεμβάσεις διακοπής του καπνίσματος, αν και η εφαρμογή τους δεν έχει δείξει δραστικά αποτελέσματα. Παρεμβάσεις όπως ο βελονισμός, ο διαλογισμός, η ομοιοπαθητική ταξινομούνται στις εναλλακτικές παρεμβάσεις για την διακοπή του καπνίσματος. Οι παρεμβάσεις αυτές παρότι δεν έχουν τεκμηριωθεί ερευνητικά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Σκοπός της εργασίας είναι να καταγράψει τον ρόλο των εναλλακτικών θεραπειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Η προβληματική κατάσταση προσεγγίζεται συστηματικά με τη μεθοδολογία των μαλακών συστημάτων. Κατασκευάζεται ένα μοντέλο σκόπιμης δραστηριότητας όπου η διακοπή του καπνίσματος γίνεται μέσω των συμπληρωματικών και εναλλακτικών παρεμβάσεων με τελικό στόχο την βελτίωση του επιπέδου υγείας και την ποιότητα ζωής. Τέλος αξιολογείται το προτεινόμενο μοντέλο. Συμπερασμα: οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες αποτελούν το μέσο για μία επιτυχή διακοπή καπνίσματος/εξάρτησης με λιγότερες υποτροπές γιατί προσεγγίζουν τον ασθενή/καπνιστή ολιστικά και εξατομικευμένα και με κυρίαρχη αξία την επίτευξη ενός συνολικά καλύτερου επιπέδου υγείας.