Κανονικοποίηση λέξεων : - Τσακαλίδου, Ελίνα (2014)
Στην εποχή μας,το θέμα της επεξεργασίας των χειρόγραφων λέξεων εξακολουθεί να είναι ένα «ανοικτό» ερευνητικό ζήτημα. Οι χειρόγραφες λέξεις λόγω της ποικιλομορφίας της γραφής, της ύπαρξης αλληλεπικαλυπτόμενων γραμμάτων, της συνεχόμενης γραφήςκαι ενδεχόμενης κλίσης είναι αρκετά πιο δύσκολα στην επεξεργασία τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήσαμε τα στάδια επεξεργασίας που συμβάλουν στην Κανονικοποίηση Λέξεων. Η κανονικοποίηση των λέξεων είναι απαραίτητη σε συστήματα όπως η Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων (OCR), το Word Spotting, Αναγνώριση Γραφέα ,και γενικά σε όλα τα συστήματα που σχετίζονται με την επεξεργασία λέξεων και χαρακτήρων. Οι λέξεις που είχαμε να κανονικοποιήσουμε ήταν στο σύνολο 738 από 246 γραφείς που έγραψαν τρείς λέξεις, δημοκρατία, μάλλον και σαστίζω. Πιο συγκεκρίμενα στην αρχή μελετήσαμε και αναφέραμε ποιές επεξεργασίες πραγματοποιούνται σε κάθε σύστημα. Έπειτα γίνεται μια μελέτη στους χώρους όπου ύπαρχει η κανονικοποίηση λέξεων. Από την μελέτη αυτή αντλήσαμε ιδέες για να προσεγγίσουμε την κανονικοποίηση που θα παρουσιάσουμε. Η διαδικασία κανονικοποίησης που θα προκύψει είναι απαραίτητη για το ήδη υπάρχον σύστημα που διαθέτει η ομάδα. Το σύστημα αυτό ήδη δουλεύει με μεγάλη επιτυχία για δακτυλογραφημένες λέξεις [1]. Για να επιτύχει ο στόχος της εργασίας δημιουργήθηκαν διάφορα στάδια επεξεργασίας που εκτελέστηκαν σε διάφορους συνδυασμούςμε σκοπό την αποδοτικότερη κανονικοποίηση. Για να υλοποιηθούν όσα αναφέραμε παραπάνω εκτελέστηκαν τέσσερις συνδυασμοί, από τους όποιους την βέλτιστη απόδοση την είχε ο τελευταίος. Παράλληλα, αναπτύχθηκε και μια μεθοδολογία σύγκρισης των λέξεων για να εξεταστεί η ομοιότητα ανάμεσα τους. Η εφαρμογή αυτής της επεξεργασίας δείχνει αν ήταν επιτυχής η κανονικοποίηση για κάθε πείραμα. Η σύγκριση έγινε για κάθε λέξη με όλες τις υπόλοιπες. Τέλος θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα αποτελέσματα. Επίσης θα προταθούν διάφορες λύσεις για μελλοντική έρευνα.