Οι κτηνοτροφικοί πρωτεϊνούχοι καρποί : - Βελβέ, Θεοδώρα (2013)
Σε έναν πλανήτη όπου οι διατροφικές απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς, σημαντική πηγή πρωτεΐνης και ελαίων για το μέλλον αποτελεί η σόγια, ένα προϊόν με έντονο εμπορικό ενδιαφέρον παγκοσμίως. Η επεξεργασία του καρπού της μας δίνει το σογιάλευρο το οποίο αποτελεί την βασική πηγή πρωτεΐνης των ζωοτροφών. Βασικές χώρες παραγωγής του εν λόγω προϊόντος, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή, οι οποίες αξιοποιούν τη βοήθεια της γενετικής προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της καλλιέργειας σε νερό. Τα τελευταία χρόνια όμως οι εισαγωγές ζωοτροφών εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι μία παράλογη και καταστροφική σπατάλη, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές. Στην παρούσα εργασία αποδεικνύεται ότι τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη, μεταλλαγμένη σόγια που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στις ζωοτροφές. Αποτελούν πλούσια πρωτεϊνούχα τροφή με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 26 μέχρι και 34%. Τα πλεονεκτήματα του κουκιού: α) να αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, σε εδάφη ξερικά, όπου άλλες καλλιέργειες παρουσιάζουν δυσκολίες, β) η μεγάλη και πλούσια παραγωγή καρπού για ζωοτροφή, γ) το χαμηλότερο κόστος του μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή χρήσης του ως εναλλακτική ζωοτροφή έναντι της σόγιας. Το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει δημιουργήσει δύο πολύ καλές ποικιλίες κτηνοτροφικών κουκιών την "Πολύκαρπη" και την "Τανάγρα", που είναι πρώιμες ποικιλίες, κατάλληλες για φθινοπωρινή σπορά και παραγωγικές. Η έρευνα κόστους της παρούσας εργασίας αποδεικνύει ότι το κτηνοτροφικό κουκί είναι πιο οικονομικό (0.44/Kg) έναντι της σόγιας (0.54/Kg), οπότε και θα έπρεπε οι ελληνικές επιχειρήσεις ζωοτροφών να ασχοληθούν με αυτό συστηματικά. Δυστυχώς, η περιορισμένη έρευνα που διεξήχθη με επαφή με επιλεγμένες επιχειρήσεις απέδειξε ότι οι επιχειρήσεις είναι ακόμη δύσπιστες και επιφυλακτικές στην χρήση του κτηνοτροφικού κουκιού για την παραγωγή ζωοτροφής στην παρούσα χρονική στιγμή και συγκυρία της κρίσης.