Σχεδίαση και υλοποίηση βάσης δεδομένων ελληνικών χειρόγραφων χαρακτήρων : - Μαργαρώνης, Ιωάννης (Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Η GCDB αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα Βάσης Ελληνικών Χειρόγραφων χαρακτήρων που αποτελείται από μία φόρμα εισαγωγής δεδομένων, μια βάση δεδομένων που περιέχει τις εικόνες, ένα πρόγραμμα εισαγωγής δεδομένων και ένα πρόγραμμα εξαγωγής δεδομένων. Στόχος είναι η αυτόματη καταχώρηση και οργάνωση εικόνων ελληνικών συμβόλων και λέξεων προς εκπαίδευση OCR (Optical Character Recognition) και άλλων εφαρμογών. Στη φόρμα εισαγωγής δεδομένων υπάρχουν πεδία για γράμματα, λέξεις, αριθμούς και σημεία στίξης, καθώς επίσης και πεδία που αφορούν την ηλικιακή κατηγορία και φύλο του συγγραφέα καθώς και αν έχει συμπληρώσει στο παρελθόν την ίδια φόρμα. Στα γράμματα και τους αριθμούς ο συγγραφέας καλείται να τα συμπληρώσει 2 φόρες. Στην πρώτη τα συμπληρώνει με τη σειρά με την οποία συναντιόνται (αλφαβητικά και αριθμητικά) και τη δεύτερη σε τυχαία σειρά. Επίσης για τα γράμματα, όπως και για τις μισές λέξεις, ο συγγραφέας καλείται να τα συμπληρώσει και με κεφαλαίους χαρακτήρες Η βάση δεδομένων είναι σχεδιασμένη με στόχο την εύκολη επέκτασή της, αλλά και την γρήγορη και αποδοτική λήψη δεδομένων της μέσω επερωτήσεων. Υλοποιήθηκε σε περιβάλλον Microsoft Access και σε SQL Server.Η εφαρμογή εισαγωγής χαρακτηρίζεται από την παραμετρικότητα και την αυτοματοποίησή της, αφού όλες οι επιλογές επεξεργασίας των σαρώσεων της φόρμας εισαγωγής ορίζονται παραμετρικά ενώ όλες οι διαδικασίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της φόρμας εισαγωγής δεδομένων με απλή αλλαγή του αρχείου που την περιγράφει χωρίς να είναι αναγκαία η αλλαγή του πηγαίου κώδικα της εφαρμογής.Το πρόγραμμα εξαγωγής δεδομένων είναι μία απλή εφαρμογή που προσφέρει ένα γραφικό περιβάλλον στο οποίο ο χρήστης με απλές επιλογές δημιουργεί ένα επερώτημα και λαμβάνει τα αντίστοιχα δεδομένα από τη βάση σε ένα φάκελο της επιλογής του.