Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο : - Λαμπριανίδης, Λόης; Παπαμίχος, Νίκος; Καυκαλάς, Γρηγόρης (Επιστημονική βιβλιοθήκη (Κριτική), 2008)
Οι συγγραφείς παρουσιάζουν κρίσιμες πτυχές της πορείας της Θεσσαλονίκης σε δύο βασικές ενότητες: Διαδρομές και Μετασχηματισμοί της Πόλης και Σχεδιασμός και Πολιτικές της Αστικής Ανάπτυξης. Στόχος του συλλογικού αυτού έργου είναι να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και να θέσει τις βάσεις ενός διαρκούς επιστημονικού διαλόγου χωρίς να διεκδικεί κανενός είδους αυθεντία στην προσφορά οριστικών απαντήσεων. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αποτελούν ισότιμα πεδία διερεύνησης, ενώ η σημερινή συγκυρία της πόλης ερμηνεύεται τόσο ως το αποτέλεσμα προηγούμενων επιλογών όσο και ως το υπόβαθρο των μελλοντικών προοπτικών της. Οι προσεγγίσεις των συγγραφέων μπορούν να καταγραφούν σε τρεις κύριες κατευθύνσεις της μελέτης του αστικού φαινομένου: την ιστορική διερεύνηση των μετασχηματισμών που υφίστανται οι πόλεις, την οικονομική ανάλυση της αναδιάρθρωσης και της ανταγωνιστικότητας των πόλεων και την πολεοδομική διάγνωση των τάσεων ανάπτυξης και οργάνωσης του αστικού χώρου. Ο σκοπός και η συμβολή του βιβλίου αναδεικνύονται τόσο από τις ειδικότερες πτυχές που πραγματεύονται τα επιμέρους κεφάλαια όσο και από την ανάδειξη των βασικών διλημμάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, αλλά σε διαφορετικό ίσως βαθμό και κάθε σύγχρονη πόλη, στη διαδικασία σφυρηλάτησης της ιστορικής της διαδρομής.