Μοντελοποίηση και πρόβλεψη της γονιμότητας στην ελλάδα, ανά ομάδες ηλικιών, γεωγραφικό διαμέρισμα και βαθμό αστικότητας τη χρονική περίοδο 1957-2057 : - Αλμπάνη, Νικολέτα (2009)
Η επιρροή των δημογραφικών αλλαγών για μια κοινωνία είναι πολύ σημαντική. Οι ανάγκες της οικονομίας και η διευθέτηση των ασφαλίσεων απαιτούν την πρόβλεψη κάποιων δημογραφικών στοιχείων, όπως είναι και η γονιμότητα. Επίσης, ο σχεδιασμός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απαιτεί τη γνώση του μελλοντικού δυναμικού. Το ίδιο συμβαίνει και με το στρατό, τα κολλέγια και το εργατικό δυναμικό όπου επηρεάζονται από τις αλλαγές στις ηλικίες 18-24 ετών. Σκοπός λοιπόν της μελέτης αυτής είναι χρησιμοποιώντας μια μέθοδο εκτίμησης-πρόβλεψης της γονιμότητας, να καλύψει τις ανάγκες στους κλάδους που προαναφέρθηκαν, αλλά και εμάς τους ίδιους ώστε να μπορούμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό θα αυξηθεί ή θα μειωθεί; Στη μελέτη λοιπόν αυτή αρχικά μελετώνται τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα κατά τη χρονική περίοδο 1957-2007 της Ελλάδας με σκοπό να γίνει εκτίμηση και πρόβλεψη της γονιμότητας της Ελλάδας (2010-2057).Η μελέτη, μοντελοποίηση και πρόβλεψη της γονιμότητας βασίστηκε στο μοντέλο που παρουσιάζεται στο δημοσιευμένο άρθρο (working paper) με τίτλο: A parameterized approach to modeling and forecasting mortality , P. Hatzopoulos, S. Haberman, (2009).