Θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων : - Κουβδή, Ειρήνη-Μαρία (2009)
Η ακόλουθη εργασία πραγματεύεται με θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση της ιδιωτικότητας με τρεις κατευθυντήριους άξονες: την έννοια, τη σημασία της και τις απειλές που ενδεχομένως να δέχεται. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στα προσωπικά δεδομένα και το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα στην πρώτη ενότητα του κεφαλαίου αυτού αναφέρονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη χρήση του διαδικτύου, ενώ στη δεύτερη τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να προστατευθεί Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενής αναφορά σε όλο το ερευνητικό παρελθόν που υπάρχει σε σχέση με την ιδιωτικότητα από τον Alan Westin , ενώ το τέταρτο κεφάλαιο αφορά τη διάθεση των πολιτών για προστασία και «πώληση» των προσωπικών τους πληροφοριών. Το πέμπτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε στα πλαίσια της εργασίας αυτής με χρήση κατάλληλου ερωτηματολογίου, για να διαπιστώσουμε πως αξιολογούν οι Έλληνες πολίτες την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά τους δεδομένα. Στο πρώτο μέρος του έκτου κεφαλαίου γίνεται μια παρουσίαση ενός θεωρητικού μοντέλου που προτάθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το οποίο μας βοηθάει να υπολογίσουμε πόσο κοστίζει η ιδιωτικότητα, ενώ στο δεύτερο, γίνεται μια πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του μοντέλου με τα δεδομένα της έρευνάς μας. Για την καλύτερη ενημέρωση μας όσον αφορά τη νομική κατοχύρωση μας απο ενδεχόμενες παραβιάσεις των προσωπικών μας δεδομένων τόσο εκτός όσο και εντός διαδικτυακού χώρου, στο έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μια ανάλυση των νόμων 2472/1997 περί «προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και 3471/2006 περί «προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών».Τέλος, στο παράρτημα Α', είναι διαθέσιμο το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε για το πέμπτο κεφάλαιο, ενώ στο παράρτημα Β' βρίσκονται οι πίνακες από τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των στοιχείων της έρευνάς μας, καθώς επίσης και μερικά περιγραφικά στατιστικά.