Google glasses και ιδιωτικότητα : - Δεφίγγος, Αλέξιος (2014)
Το τελευταίο και πιο αμφιλεγόμενο δημιούργημα του τεχνολογικού γίγαντα που ακούει στο όνομα Google,είναι τα ομώνυμα ψηφιακά γυαλιά τα οποία πρόκειται μάλιστα πολύ σύντομα να κυκλοφορήσουν και στην αγορά. Η κυκλοφορία αυτών των ψηφιακών γυαλιών αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας, επαναπροσδιορίζοντας τα σύνορα μεταξύ ιδιωτικού και μη. Τα Glasses αποτελούν ένα πλήρη φορητό υπολογιστή, έτσι όπως τα Smartphones και τα Tablets έχουν ένα λειτουργικό σύστημα, συγκεκριμένα Android, μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα, να τρέχουν εφαρμογές, να λαμβάνουν εικόνες και βίντεο μέσω της ενσωματωμένης κάμερας υψηλής ανάλυσης και βέβαια μπορούν να συνδέονται στον διαδίκτυο είτε μέσω WiFi δικτύων είτε μέσω 3G/4G της κινητής τηλεφωνίας. Τα πρώτα δύο κεφάλαια επικεντρώνονται στις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στην εξάπλωση της ασύρματης συνδεσιμότητας και της ραγδαίας αύξησης των φορητών συσκευών όπως τα Smartphones.Στην συνέχεια παρουσιάζεται το project ανάπτυξης των γυαλιών γνωστό ως Project Glass καθώς και οι δυνατότητες-εφαρμογές τους. Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στους όρους της ιδιωτικότητας και βιντεοπαρατήρησης/Βιντεοεπιτήρησης .Παρακάτω αναλύεται εκτενώς η έννοια του Lifelogging όπου και εξετάζεται από πολλές οπτικές. Στην επόμενη ενότητα περιγράφεται τι αποτελεί ο όρος ιδιωτικότητα για τη Google,παρατίθεται η επίσημη πολιτική απορρήτου της και παρουσιάζονται επίσης δύο προγενέστερα τεχνολογικά «προϊόντα» της όπου έχουν μεγάλα κενά στην διασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών και μη χρηστών τους. Τέλος παρατίθεται το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας σε ΕΕ,ΗΠΑ και φυσικά Ελλάδα.