Μελέτη και υλοποίηση εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης, servers room και διασύνδεσης σε μια κινητή μονάδα (πλοίο) : - Καρρός, Ηλίας (2013)
Η παρούσα μελέτη καταγράφει τα βήματα ανάπτυξης ενός δικτύου επικοινωνιών ασύρματης πρόσβασης μιας κινητής μονάδας, πλοίου στη προκειμένη περίπτωση, που θα εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιά Σάμου και των ενδιάμεσων λιμανιών τόσο κατά την διάρκεια του εν πλω ή τυχόν αγκυροβολίου όσο και κατά την διάρκεια του ελλιμενισμού στους λιμένες. Αποτελεί μία συνέχεια των δύο προηγούμενων εργασιών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων «Θέματα Δικτύων Πράσινης Τεχνολογίας και Προηγουμένων Υπηρεσιών Επόμενης Γενιάς» του πρώτου εξαμήνου και «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Δικτύων και Υπηρεσιών» του δευτέρου εξαμήνου και πραγματεύονταν η μεν πρώτη τους μεθόδους διασύνδεσης και μετάδοσης της πληροφορίας σε μια κινητή μονάδα η δε δεύτερη τις υποστηριζόμενες υπηρεσίες της αντίστοιχής μονάδας. Αρχικά έγινε καταγραφή των απαραίτητων υποδομών για την υποστήριξη του πραγματευόμενου δικτύου, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης σε όλους τους χώρους της κινητής μονάδας που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις για την υποστήριξη υπηρεσιών μεταφοράς δεδομένων και φωνής υψηλής ποιότητας, καθώς και τη καταγραφή των απαιτήσεων και συνθηκών του χώρου εγκατάστασης του «Servers Room». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιλογή του ενεργού δικτυακού εξοπλισμού που είναι της εταιρείας «Cisco», της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής ανάλογων προϊόντων παγκοσμίως, ο οποίος πληρεί το σύνολο των προτύπων των διεθνών οργανισμών προτυποποίησης αλλά και η επιλογή των servers της εταιρείας «DELL» μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Ειδικότερα στο κομμάτι της παραμετροποίησης πραγματοποιήθηκε προσομοίωση σε πραγματικές συνθήκες για το μεν ενεργό δικτυακό εξοπλισμό με το λογισμικό «GNS Cisco Simulator» για τους δε διακομιστές με το λογισμικό «VMWare Server». Για την παραμετροποίηση του ενεργού δικτυακού εξοπλισμού ακολουθήθηκαν δύο κατευθύνσεις. Η μεν πρώτη αφορούσε την παραμετροποίηση του εσωτερικού δικτύου του πλοίου, η δε δεύτερη τη διασύνδεση του εσωτερικού δικτύου με το δίκτυο ξηράς δια μέσω κυψελωτής, δορυφορικής ή ενσύρματης διασύου του πλοίου ακόμη και σε περίπτωση προσωρινής απώλειας διασύνδεσης με το δίκτυο ξηράς.