Η αξιοποίηση του web 2.0 στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής : - Δημακοπούλου, Ελευθερία (2014)
Με την πάροδο των ετών και της συνεχούς ανάπτυξης σε όλους τους τομείς , υπάρχει ανάκαμψη και στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) και κατ επέκταση και των στοιχείων του διαδικτύου . Οι ΤΠΕ διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών και με αυτό τον τρόπο βελτιώνουν την ανταπόκριση των κυβερνήσεων στις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα αποτελούν και ένα βασικό εργαλείο για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.Το web 2.0 έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με τα νέα εργαλεία που προσφέρει αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα στοιχεία του web 2.0 τα οποία συμβάλλουν στην διαδικασία χάραξης πολιτικής. Οι τεχνολογίες του web 2.0 '' συμμετέχουν '' σε πολιτικές διαδικασίες . Με την βοήθεια των κατάλληλων εργαλείων αφουγκράζονται τη γνώμη του κόσμου και έτσι συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων ή την ανάπτυξη μοντέλων πολιτικής. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές καμπάνιες και έτσι οι ιθύνοντες τα χρησιμοποιούν για να συλλέξουν απόψεις , για την προβολή τους ή ακόμα και για διάφορους κοινωνικούς λόγους. Στις μέρες μας η συνεργασία αλλά και η συλλογή των απόψεων του κόσμου είναι κύρια σημεία του δημόσιου διαδικτύου.Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να γίνει κατανοητό το πως εφαρμόζονται όλα τα παραπάνω αλλά και να παρουσιαστούν πραγματικές περιπτώσεις . Καταγράφονται ακόμη κάποια ερευνητικά έργα στα οποία φαίνεται o τρόπος χρήσης του web 2.0 , η μεθοδολογία που εφάρμοσαν και ο τρόπος συλλογής των δεδομένων που χρησιμοποίησαν οι εμπλεκόμενοι σε αυτά.