Άνθρωπος και χρόνος : - Κουτσουνά, Μαρία (2006)
Αρχικός στόχος της παρούσας διπλωματικής υπήρξε η αναζήτηση ενός προβληματικού χώρου μέσα στον οποίο και κατόπιν εκτενέστερης έρευνας θα προέκτυπτε μια προβληματική κατάσταση που θα επιζητούσε λύση και προϊοντική πρόταση στη συνέχεια. Ο χώρος ενδιαφέροντος, που υπόκειται των όρων Άνθρωπος - Χρόνος, εξερευνήθηκε σε μεγάλη έκτασή του προκειμένου να εντοπιστεί ο χώρος που θα προσέφερε την σχεδιαστική πρόκληση. Αυτός υπήρξε και ο επόμενος στόχος, η εφαρμογή δηλαδή μιας γενικευμένης διαδικασίας σχεδίασης με τη λογική της οποίας ζυμώνεται ο εκπαιδευόμενος στα πέντε έτη φοίτησης στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Ο στόχος ήταν δηλαδή, η εφαρμογή της διαδικασίας σχεδίασης να λειτουργήσει σε ένα αναδυόμενο από έρευνα και όχι ύστερα από περιγραφή και παράθεση πρόβλημα. Το πρόβλημα συγκεκριμενοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε στην περιοχή που σχετίζεται με τις αναμνήσεις, τη συναισθηματική τους αξία και την ανάγκη πυροδότησης της μνήμης μέσω αυτών. Από τις εφαρμογές σχετικές με τη διαχείριση ψηφιακών αναμνήσεων (φωτογραφίες, βίντεο, ήχοι) που μελετήθηκαν, διαπιστώνεται ότι ενώ έχουν διαμορφωθεί πολλά λογισμικά για την οργάνωση των ψηφιακών αναμνήσεων, με έντονο ενδιαφέρον σε τεχνολογικά προβλήματα, πολυ λίγες έχουν στρέψει την προσοχή τους και στο συναισθηματικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζονται και από το οποίο εξαρτώνται οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι ήχοι. Ο άνθρωπος συνδέεται με το παρελθόν του μέσω εικόνων, βιωμάτων, αναμνήσεων, ήχων, αντικειμένων και γενικότερα αναφορών που πυροδοτούν την μνήμη του. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την καταγραφή όλων αυτών των εναυσμάτων που προκαλούν την ενεργοποίηση της μνήμης σε μια αλληλουχία αλυσιδωτών αντιδράσεων, δίνοντας δυνατότητες που οι παραδοσιακοί τρόποι διαχείρισης τους, δεν παρείχαν. Σε αυτό το πλαίσιο, τελικός στόχος της διπλωματικής ήταν η πρόταση ενός συστήματος αντικειμένων προσανατολισμένο στον χρήστη που θα του επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση, περιήγηση, αλλά και παρουσίαση των προσωπικών του ψηφιακών αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις) προκειμένου να πυροδοτεί τη μνήμη του με ιδιαίτερη όμως έμφαση στην ανταλλαγή με φυσικο τρόπο και στη συναισθηματική αξία που αυτά έχουν για τον ίδιο και τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται.