The network of relationships among is , innovation and business performance : - Μιχαηλίδου, Φωτεινή (2012)
Η σχέση ανάμεσα στα πληροφοριακά συστήματα (ΠΣ), την καινοτομία και την απόδοση των επιχειρήσεων είναι ένα κρίσιμο θέμα τόσο για τους ερευνητές όσο και για τα στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων. Η διδακτορική διατριβή παρουσιάζει μια εμπειρική μελέτη των σχέσεων ανάμεσα στην υιοθέτηση τριών διαφορετικών και ευρέως υιοθετημένων πληροφοριακών συστημάτων, των εσωτερικών πληροφοριακών συστημάτων, των συστημάτων ηλεκτρονικού επιχειρείν και του αυτοματοποιημένου συστήματος προμηθειών, την καινοτομία και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση ΤΠΕ, και τέλος την απόδοση των επιχειρήσεων. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 13231 Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από την έρευνα του e-Business Watch της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα κύρια ευρήματα και συμπεράσματα της διδακτορικής διατριβής μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα: α) τα εσωτερικά πληροφοριακά συστήματα, τα συστήματα ηλεκτρονικού επιχειρείν και το αυτοματοποιημένο σύστημα προμηθειών οδηγούν όλα σε καινοτομία, β) τα εσωτερικά συστήματα έχουν μεγάλη επίδραση στην καινοτομία, τα συστήματα ηλεκτρονικού επιχειρείν μικρότερη και το αυτοματοποιημένο σύστημα προμηθειών πολύ μικρότερη. Επομένως οι ενθουσιώδεις προσδοκίες της σχετικής θεωρητικής βιβλιογραφίας ότι το ηλεκτρονικό επιχειρείν και το αυτοματοποιημένο σύστημα προμηθειών θα έχουν μια πολύ πιο ισχυρή και δραματική επίδραση στην καινοτομία από ότι τα «παραδοσιακά» εσωτερικά πληροφοριακά συστήματα δεν επιβεβαιώνονται., β) τα εσωτερικά ΠΣ έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στα ΤΠΕ οφέλη και στην απόδοση των επιχειρήσεων, ακολουθούν τα συστήματα του ηλεκτρονικού επιχειρείν, ενώ το αυτοματοποιημένο σύστημα προμηθειών έχει την μικρότερη επίδραση, γ) η επίδραση των εσωτερικών ΠΣ και των συστημάτων ηλεκτρονικού επιχειρείν στα ΤΠΕ οφέλη και διαμέσου αυτών στην απόδοση των επιχειρήσεων μερικώς διαμεσολαβείται από την καινοτομία. Όσον αφορά τα εσωτερικά ΠΣ ένα μικρότερο μέρος της επίδρασής τους στην απόδοση των επιχειρήσεων (39%) προέρχεται διαμέσου της καινοτομίας στην οποία οδηγούν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος (61%) προέρχεται διαμέσου της αυτοματοποίησης των υπαρχουσών επιχειρησιακών διαδικασιών για τα υπάρχοντα προϊόντα/υπηρεσίες. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της πολύ μικρότερης επίδρασης των συστημάτων ηλεκτρονικού επιχειρείν στην απόδοση των επιχειρήσεων προέρχεται διαμέσου της καινοτομίας στην οποία οδηγούν (63%) και ένα πολύ μικρότερο μέρος της (37%) είναι διαμέσου της αυτοματοποίησης των υπαρχουσών επιχειρησιακών διαδικασιών για τα υπάρχοντα προϊόντα/υπηρεσίες. Τέλος, η επίδραση του αυτοματοποιημένου συστήματος προμηθειών στην απόδοση των επιχειρήσεων προέρχεται όλη διαμέσου της καινοτομίας, δ) αναφορικά με την καινοτομία βρέθηκε ότι έχει θετική επίδραση στην απόδοση των επιχειρήσεων και η σχέση αυτή μερικώς διαμεσολαβείται από την αύξηση σε ΤΠΕ οφέλη που αυτή προκαλεί. Ειδικότερα για τον κλάδο του Τουρισμού βρέθηκε ότι: Γενικά, τα εκτιμώμενα μοντέλα για τον τομέα του τουρισμού οδηγούν σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτά του γενικού μοντέλου.