Ζητήματα ασφάλειας νόμιμης συνακρόασης στα δίκτυα UMTS : - Ανδρεάδης, Αλέξης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η μελέτη του συστήματος νομίμων συνακροάσεων και ιδιαίτερα του συστήματος που εφαρμόζεται και χρησιμοποιείται στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών UMTS. Όταν αναφερόμαστε στον όρο νόμιμη συνακρόαση εννοούμε το σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της κάθε χώρας και πιο συγκεκριμένα στις λεγόμενες Law Enforcement Agencies (LEA) να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε επικοινωνία γίνεται μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων και διαφόρων άλλων δικτύων. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που μπορούν να παρακολουθηθούν είναι τα εξής: ομιλία, δεδομένα, σύντομα μηνύματα (SMS), πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία (π.χ. ώρα και ημερομηνία εκκίνησης και τερματισμού μιας κλήσης) και πολλά άλλα. Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί η συνακρόαση θα πρέπει προηγουμένως να έχει ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της μετάδοσης των υπό παρακολούθηση δεδομένων από τρίτους. Η μελέτη μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι που αφορά την ασφάλεια του συστήματος νομίμων συνακροάσεων, το οποίο είναι πολύ κρίσιμο για την λειτουργία του αλλά και για την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών. Για να υπογραμμίσουμε την σημασία της ασφάλειας, αρκεί να σκεφτούμε τι αντίκτυπο είχε στην ελληνική κοινωνία η παράκαμψη ορισμένων διαδικασιών ασφαλείας στην περίπτωση των πρόσφατα ανακοινωθέντων υποκλοπών. Έτσι, προσπαθούμε να τονίσουμε τα πιθανά σημεία ευπάθειας καθώς και να προτείνουμε ορισμένες λύσεις. Τέλος, εκτός του θέματος της ασφάλειας, η εργασία αναλύει μερικά προϊόντα που έχουν υλοποιήσει διάφορες εταιρείες του χώρου και πως κάθε μία από αυτές έχει υλοποιήσει το σύστημά της. Επίσης, γίνεται αναφορά του σχετικού νομικού πλαισίου που βρίσκεται σε ισχύ στην Ελλάδα, στη Γερμανία αλλά και στο σχετικό ψήφισμα της Ε.Ε. στο οποίο βασίστηκε το νομικό πλαίσιο όλων των κρατών-μελών.