Ανάλυση υδάτων της Σάμου και πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του πληθησμού : - Μακρή, Εμμανουέλα (2013)
Πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις λοιμώξεις που μεταδίδονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού, η οποία οδηγεί κατά κανόνα σε εμφάνιση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας. Το νερό μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια (Campylobacter spp. E. coli, Salmonella spp., Shigella spp., Vibrio cholera, Yersinia spp. κ.α), ιούς (Adenovirus, Astrovirus, Enterovirus, ιοί της Ηπατίτιδας Α και Ε, Norovirus, Rotavirus, Sapovirus κ.α.), πρωτόζωα και έλμινθες (Cryptosporidium parvum, Entamoeba histolytica, Giardia intestinalis, Toxoplasma gondii κ.α.). Ο κατάλογος των πιθανών αιτιολογικών παραγόντων των υδατογενών λοιμώξεων συνεχώς μεγαλώνει όσο εξελίσσονται οι εγαστηριακές τεχνικές απομόνωσης των μικροοργανισμών (ΚΕΕΛΠΝΟ, 2011).Σκοπός της εργασίας είναι να ερευνηθεί κατά πόσο η συγκέντρωση συγκεκριμένων μικροβιολογικών δεικτών, όπως της Escherichia Coli, των Εντερόκοκκων και των Ολικών Κολοβακτηριοεδών, συσχετίζεται τόσο με τις εισαγωγές ασθενών λόγω λοιμώδους γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Σάμου, όσο και με τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στο νησί (στα οποία δεν πραγματοποιήθηκε εισαγωγή του ασθενούς). Επίσης διερευνάται και η συμετοχή άλλων μεταβλητών (όπως περιοχή κατοικίας και ηλικία ασθενούς) στο δείκτη επίπτωσης. Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα περιγραφικά στατιστικά από τις μικροβιολογικές αναλύσεις των υδάτων του νησιού της Σάμου, καθώς και τα δεδομένα από τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στο νησί για τις χρονιές 2011 και 2012. Πραγματοποιείται δηλαδή μία περιγραφική επιδημιολογική έρευνα. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας εφαρμόζεται το μοντέλο της Poisson παλινδρόμησης στις δύο κατηγορίες δεδομένων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έτσι καταλήγουμε σε δύο μοντέλα, το πρώτο μοντέλο αναφέρεται στα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και το δεύτερο μοντέλο στις εισαγωγές των ασθενών λόγω λοιμώδους γαστρεντερίτιδας. Έχουμε αντίστοιχα: (4.3) (4.4)