Ελευθερία επιλογής και ατομική ιδιαιτερότητα : - Νικολαΐδου, Ηλέκτρα (2006)
Μέχρι και πριν από 25 χρόνια περίπου, ο καταναλωτής προσπαθούσε να καλύψει τις ανάγκες του, μέσα από σειρές τυποποιημένων προϊόντων. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως έφερε ραγδαία πρόοδο και ανάπτυξη εγκαινιάζοντας νέες εποχές για τη βιομηχανία. Τα δεδομένα άλλαξαν και μέσω των ευέλικτων κατασκευαστικών συστημάτων και των διαδικασιών παραγωγής, σήμερα είναι τα προϊόντα αυτά που προσαρμόζονται στις ανάγκες των καταναλωτών. Ο όρος "μαζική προσαρμοσμένη παραγωγή" μπορεί να ακούγεται αντιφατικός, αλλά αποτελεί την επιχειρηματική στρατηγική πολλών εταιρειών για τα τελευταία 20 χρόνια. Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνήσει το θέμα της μαζικής προσαρμοσμένης παραγωγής με σκοπό τη δημιουργία ενός μεθοδολογικού πλαισίου που θα αποτελέσει το εργαλείο του σχεδιαστή για την ανάπτυξη μαζικά προσαρμοσμένων προϊόντων. Το πλαίσιο αποσκοπεί στο να εισάγει τον σχεδιαστή στο χώρο της μαζικής προσαρμοσμένης παραγωγής και να του παρουσιάσει το ρόλο που διαδραματίζει στο όλο σύστημα. Επίσης αποσκοπεί στο να προσφέρει τη δυνατότητα στον σχεδιαστή να το χρησιμοποιήσει ως ένα σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη ιδεών και σχεδιαστικών λύσεων (concepts) καθώς επίσης και για τον καθορισμό των λειτουργικών απαιτήσεων και περιορισμών που απαιτεί η σχεδίαση ενός προϊόντος, που βασίζεται στις αρχές της μαζικής προσαρμοσμένης παραγωγής