Αυτο-οργανωμένα δίκτυα (self organizing networks), τεχνολογίες και αλγόριθμοι σε ετερογενή περιβάλλοντα : - Μπέστας, Δημήτριος (2013)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της έννοιας της αυτό-οργάνωσης στα δίκτυα κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Η ταχεία εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας οδήγησε στην ανάγκη ανάπτυξης νέων εργαλείων και αλγορίθμων για την αντιμετώπιση των ολοένα και αυξανόμενων απαιτήσεων. Η ιδέα της αυτό-οργάνωσης έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δομούνται τα νέα δίκτυα. Η έμφαση πλέον δεν δίνεται στον σχεδιασμό μιας τοπολογίας αυστηρά καθορισμένης, αλλά στην ελαστικότητα και δυνατότητα ενσωμάτωσης νέου εξοπλισμού ο οποίος δεν θα απαιτεί ρύθμιση από κάποιον τεχνικό-εργαλείο. Με την ολοένα και αυξανόμενη απαίτηση των χρηστών σε bandwidth τα υπάρχοντα δίκτυα φτάνουν στο σημείο κορεσμού. Για το λόγο αυτό μια σειρά από femto/pico cells καλούνται να παρέχουν αυτό το επιπλέον bandwidth. Η προσφορά της αυτό-οργάνωσης είναι στην plug n play αντιμετώπιση του νέου δικτυακού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα τα νέα δίκτυα 4ης γενιάς υποστηρίζουν την αυτό-ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας τους για την βελτιστοποίηση της απόδοσής τους.Στην παρούσα εργασία γίνεται καταρχάς αναφορά στα HSPA/HSPA+ και LTE/LTE advanced, ως τις πλέον διαδεδομένες υλοποιήσεις στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Εν συνεχεία γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της αυτό-οργάνωσης και αναλύονται ενδεικτικά δυο εργασίες πάνω στις τεχνολογίες και δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Το τελευταίο μέρος της εργασίας αφορά την υλοποίηση αλγορίθμου για βελτιστοποίηση της διαδικασίας load balancing μέσω των hand over.