Peer-to-peer networks : - Μπούζου, Ελένη (2014)
Το P2P είναι ένας τρόπος διανομής πόρων. Κάθε κόμβος έχει τη δυνατότητανα λειτουργεί ως servent (server και client ταυτόχρονα). Στην P2P αρχιτεκτονική οικόμβοι που συμμετέχουν διαθέτουν ένα μέρος των πόρων τους στους υπόλοιπουςκόμβους του δικτύου. Ακόμη οι διαθέσιμοι πόροι είναι προσπελάσιμοι από τουςυπόλοιπους απευθείας, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενδιάμεσων φορέων.Ένα P2P δίκτυο μπορεί να είναι αποκεντρωμένο, συγκεντρωτικό ή υβριδικόανάλογα με την ύπαρξη ή μη κεντρικού διακομιστή. Ένα αποκεντρωμένο δίκτυομπορεί να είναι δομημένο ή αδόμητο. Τα δομημένα P2P συστήματα οργανώνονται μεσυγκεκριμένη δομή, τα δεδομένα αντιστοιχίζονται με ένα κλειδί που τα συσχετίζει μετην IP διεύθυνση του κόμβου που τα διαθέτει, ενώ κάθε κόμβος διατηρεί έναν πίνακαδρομολόγησης. Στα αδόμητα P2P συστήματα η δομή του δικτύου δεν είναι γνωστήστους κόμβους και δεν υπάρχει συσχέτιση δεδομένων και κόμβων. Οι τρόποιαναζήτησης είναι η τυφλή αναζήτηση και η αναζήτηση με βάση την πληροφορία.Οι πιο συχνές εφαρμογές των P2P δικτύων είναι η διανομή αρχείων, η P2PTVαναφέρεται σε διανομή video streams και η χρήση των P2P δικτύων για επικοινωνία(VoIP).Η χρήση των P2P δικτύων είναι πολύ διαδεδομένη και λόγο των περιορισμώνπου υπάρχουν, γίνεται εξαιρετικά σημαντική η εξοικονόμηση ενέργειας των P2Pδικτύων. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Ηκατανάλωση ενός κόμβου να είναι η ελάχιστη στην περίπτωση που δεν έχει αιτήματα.Να προτιμούνται οι γειτονικοί κόμβοι κατά την αναζήτηση, ή η αναζήτηση να γίνεταιβάση του περιεχομένου και της ποιότητας του. Μπορεί να γίνει διαφορετικόςκατακερματισμός των αρχείων σε πακέτα. Είναι εφικτή η χρήση πρακτόρων ή άλλωνμεθόδων για των εντοπισμό των επιθυμητών πακέτων. Η χρήση NaDa και γενικότεραη χρήση συγκεντρωτικής αρχιτεκτονικής βοηθάει στην μεγαλύτερη ενεργειακήαποδοτικότητα. Ακόμη στις περιπτώσεις που είναι εφικτό μπορεί να υπάρξεισυμπίεση της κεφαλίδας για μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα των τερματικών.Το BitTorrent χρησιμοποιεί περίπου το 50-70% της κίνησης του P2P δικτύου,οπότε παρατηρούμε την σημασία της ενεργειακής του αποδοτικότητας. Επιλέγεταιγια την μελέτη μας η χρήση του peersim simulator βάση των δυνατοτήτων του, τηςευχρηστίας του, της επεκτασιμότητας του και των στατιστικών στοιχείων πουμπορούν να εξαχθούν.Πιθανοί τρόποι είναι η επιλογή του κόμβου για το κατέβασμα του πακέτου ναγίνεται βάση κάποιων τιμών που να δείχνουν την «αξιοπιστία» του. Να δίνεταιπροτεραιότητα στους γειτονικούς κόμβους για την μείωση των hops. Παράλληλαόμως θα πρέπει η επιλογή γειτονικών κόμβων να μην γίνεται τυχαία, γιατί τότε οιπαλιότεροι κόμβοι θα καταλήγουν να έχουν περισσότερα αιτήματα. Θα πρέπει οικόμβοι που έχουν κομμάτια που εμφανίζονται σε μικρότερο ποσοστό στο P2P δίκτυονα διανέμουν μόνο αυτά.Στην παρακάτω μελέτη γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις του υπάρχοντοςsimulation για το πρωτόκολλο BitTorrent έτσι ώστε τα αποτελέσματα του νασυμβαδίζουν με τις εξελίξεις. Ως επακόλουθο πραγματοποιείται ένας διαφορετικόςκατακερματισμός των αρχείων. Βάση ενός έγκυρου ενεργειακού μοντέλουπροκύπτουν συμπεράσματα όσον αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα του δικτύου.