Αξιολόγηση τεχνικών προστασίας της ιδιωτικότητας με τη χρήση της θεωρίας πληροφορίας : - Βούζιου, Ευαγγλία (2013)
Με την αναπτυξη των πληροφοριακων συστηματων εκεινων που εδωσαν τη δυνατοτητα για ανωνυμες ηλεκτρονικες συναλλαγες, προεκυψε και η αναγκη για την αποτιμηση της Ιδιωτικοτητας του χρηστη. To επιπεδο Ιδιωτικοτητας που προσφερει καθε συστημα εκφραζεται σε ορους ανωνυμιας. Κατα τα τελευταια χρονια εισηχθει στη βιβλιογραφια πληθος μετρων αποτιμησης της ανωνυμιας, με στοχο την αξιολογηση των χαρακτηριστικων Ιδιωτικοτητας ενος πληροφοριακου συστηματος, και την αντικειμενικη συγκριση ως προς την Ιδιωτικοτητα που παρεχουν διαφορετικα συστηματα.Στη διπλωματικη εργασια εξεταζεται πως η εντροπια πληροφοριας, ως η ποσοτικοποιηση της αβεβαιοτητας πληροφοριας, μεταφραζεται σε αντικειμενικο μετρο της ανωνυμιας ενος πληροφοριακου συστηματος. Μελετωνται μοντελα Ιδιωτικοτητας, και πτυχων αυτης - σε ορους ανωνυμιας και μη συνδεσιμοτητας -, τα οποια βασιζονται στην εντροπια πληροφοριας και σε αλλες σχετικες μετρησεις της πληροφοριας. Τα μετρα ανωνυμιας τα βασισμενα στη θεωρια πληροφοριας ανηκουν στην κατηγορια των πιθανοτικων μετρων ανωνυμιας, και βασιζονται στην ιδεα πως η πιθανοτητα του ποιος ειναι ποιος αναμεσα σε ενα συνολο απο χρηστες , η η πιθανοτητα του ποιος χρηστης συνδεεται με ποιο αγαθο αποτελουν συνθηκες αβεβαιοτητας, οι οποιες μπορουν να μοντελοποιηθουν με βαση τις ιδιες μαθηματικες σχεσεις που χρησιμοποιει η θεωρια πληροφοριας. Τα μετρα αυτα μπορουν να χρησιμοποιηθουν για τη συγκριση διαφορετικων συστηματων ως προς την Ιδιωτικοτητα που παρεχουν, αντικειμενικα, καθως τα ποσοτικα αποτελεσματα των μετρων δεν επηρεαζονται απο αλλες ιδιοτητες του καθε συστηματος, οπως για παραδειγμα το πληθος των χρηστων του συστηματος, η αλλες ποσοτικες και ποιοτικες αποκλισεις μεταξυ των συστηματων που θα καθιστουσαν δυσκολη τη συγκριση τους, σε απολυτους ορους, ως προς την Ιδιωτικοτητα. Τεχνολογια συνεχως διευρυνομενη και με ισχυρες απαιτησεις Ιδιωτικοτητας αποτελουν τα συστηματα rfid. Οριζεται μοντελο ανωνυμιας προσαρμοσμενο σε μοντελο επιθεσης κατα της Ιδιωτικοτητας rfid συστηματος, με στοχο τη μετρηση της ανωνυμιας που παρεχει στους χρηστες του, και εφαρμοζεται για την αντικειμενικη συγκριση διαφορετικων συστηματων.