Αξιολόγηση στατιστικών τεστ στον προσδιορισμό διαφορών υδρομετεωρολογικών δεδομένων : - Θεοδωρακόπουλος, Ευάγγελος (2013)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εύρεση στατιστικών διαφορών σε υδρο-μετεωρολογικά δεδομένα που προέρχονται, είτε από διαφορετικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είτε από διαφορετικές περιόδους μελέτης (μεταξύ χρονικών περιόδων). Με τη χρήση κατάλληλων στατιστικών τεστ καθώς και γραφικών ελέγχων πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και ανάλυση των στατιστικών διαφορών και συγκεκριμένα :1) Στη μέση τιμή των δεδομένων 2) Στην τάση που μπορεί να έχουν τα δεδομένα.3) Στην κατανομή των δεδομένων Για την ορθή εφαρμογή των ελέγχων εξετάστηκαν θέματα όπως η κανονικότητα ή μη των μεταβλητών, η ισότητα ή μη των διακυμάνσεων των μεταβλητών, η ανεξαρτησία των δεδομένων και η τυχαιότητα (randomness).Αρχικά εξετάστηκε αν τα δεδομένα διαφοροποιούνται ως προς την μέση τιμή, την τάση και την κατανομή. Στη συνέχεια εξετάστηκε αν τα δεδομένα διαφοροποιούνται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα χωρίστηκαν σε δύο χρονικές περιόδους και εξετάστηκε αν μπορούν να «συνδεθούν» γραμμικά με την μεταβλητή του χρόνου.