Μελέτες διάφορων μοντέλων βέλτιστου ελέγχου πληθυσμού παρασίτων : - Μπαρμπαλιά, Σοφία (2013)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με διάφορες εφαρμογές της Μαρκοβιανής Θεωρίας αποφάσεων για τα προβλήματα στην καταπολέμηση των παρασίτων, όπου το κριτήριο βελτιστοποίησης είναι η ελαχιστοποίηση του μακροχρόνιου μέσου κόστους ανά μονάδα χρόνου.Θα εξετάσουμε το πρόβλημα ελέγχου μιας απλής διαδικασίας μετανάστευσης-γέννησης παρασίτων μέσω των συνολικών καταστροφών. Μία βέλτιστη πολιτική βρίσκεται μέσα στην τάξη των μονότονων πολιτικών και η βελτιστοποίηση της στην συνέχεια επαληθεύεται στην ευρύτερη κατηγορία των σταθερών πολιτικών.Η ίδια διαδικασία αναπτύχθηκε για το βέλτιστο έλεγχο μιας απλής και συμμετρικής μεταναστευτικής διαδικασίας παρασίτων μέσω των συνολικών καταστροφών και για το βέλτιστο έλεγχο μιας απλής διαδικασίας μετανάστευσης των παρασίτων με την εισαγωγή ενός αρπακτικού.Μια ημι-Μαρκοβιανή διατύπωση ,με ένα πεπερασμένο σύνολο λήψης αποφάσεων, λαμβάνεται για τον βέλτιστο έλεγχο μιας απλής διαδικασίας μετανάστευσης - γέννηση θανάτου μέσω ολικών καταστροφών. Η βέλτιστη πολιτική τότε υπολογίζεται από τον αλγόριθμο βελτίωσης πολιτικών και τον αλγόριθμο των διαδοχικών προσεγγίσεων.Ένας αποτελεσματικός αλγόριθμος βελτίωσης των πολιτικών που παράγει αυστηρά βελτιωμένες μονότονες πολιτικές έχει σχεδιαστεί για το πρόβλημα του ελέγχου μιας μη-συμμετρικής απλής διαδικασίας μετανάστευση μέσω των συνολικών καταστροφών.