Ο μεγάλος ελληνικός αποικισμός - Forni, Pier Danio (Συγκλονιστικές ανακαλύψεις και αρχαίοι πολιτισμοί ;, 2002)
Γύρω στον 8ο αιώνα π.χ. μερικοί ριψοκίνδυνοι πρωτοπόροι διασχίζουν το Ιόνιο πέλαγος και, στη Σικελία, ιδρύουν τις πόλεις Νάξος, Μέγαρα Υβλαία και Συρακούσσες. Πρόκειται για την απαρχή μίας μεγάλης περιπέτειας που έμελλε να σημαδέψει την ιστορία όχι μόνο της Σικελίας αλλά και ολόκληρης της Δύσης. Η σπουδαιότερη πόλη της περιόδου αυτής είναι αναμφίβολα οι Συρακούσες. Μέσα από την ταινία αυτή αναβιώνει η απαράμιλλη λάμψη της οπως μαρτυρείται ιδιαίτερα στο μεγάλο της θέατρο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα ερείπια της Νάξου και των Μεγάρων, καθώς και την ακρόπολη του Ταυρομενίου (Ταορμίνα)που κι αυτή διαθέτει ένα εξαίσιο θέατρο.Θα ταξιδέψουμε επίσης στη Μοργαντίνη, την Τύνδαρι και τέλος στην Πιάτσα Αρμερίνα