Ενας δυναμικός αναλυτής επικινδυνότητας για ροές εργασίας : - Παπαδόπουλος, Ελευθέριος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Μία σύγχρονη τάση στο χώρο των υπηρεσιών ιστού (web services) είναι η υλοποίηση ενδο-επιχειρησιακών και δι-επιχειρησιακών ροών εργασίας (workflows) μέσα από τεχνολογίες web services choreography και orchestration και σε συνδυασμό με τις αναπτυσσόμενες βασισμένες στις υπηρεσίες αρχιτεκτονικές ανάπτυξης (Service Oriented Architectures). Μία γλώσσα που χρησιμοποιείται ευρέως για αυτόν το σκοπό είναι η Business Process Execution Language (BPEL). Η χρήση τεχνολογιών υπηρεσιών ιστού δίνει τη δυνατότητα για ροές εργασίας που μεταβάλλονται δυναμικά. Ένα, όμως, ζήτημα είναι η διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου ασφάλειας που προσφέρουν οι ροές εργασίας, χωρίς να αλλοιώνεται ο δυναμικός τους χαρακτήρας. Η μέχρι τώρα ερευνητική δραστηριότητα που σχετίζεται με δυναμικές ροές εργασίας επικεντρώνεται στο έλεγχο της ομαλής και σωστής εκτέλεσής τους, χωρίς να προσπαθεί να προσδιορίσει την επικινδυνότητά τους. Για την κάλυψη του κενού αυτού, τα πλαίσια της διπλωματικής αυτής περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εργαλείου, τον δυναμικό αναλυτή επικινδυνότητας για ροές εργασίας, ο οποίος θα προσδιορίζει την επικινδυνότητα που συνδέεται με την εκτέλεση μίας δυναμικής ροής εργασίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η διπλωματική εργασία αυτή συγκροτείται από την μελέτη του εννοιολογικού και τεχνολογικού πλαισίου και της μέχρι τώρα ερευνητικής δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο, με σκοπό την θεμελίωση του θεωρητικού υπόβαθρου, στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη του δυναμικού αναλυτή επικινδυνότητας για ροές εργασίας. Το θεωρητικό υπόβαθρο περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των ροών εργασίας τις οποίες ο αναλυτής επικινδυνότητας πρέπει να εξετάζει για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας. Η διπλωματική εργασία αυτή δομείται σε έξι κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την παρουσίαση του εννοιολογικού και τεχνολογικού πλαισίου. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το πρότυπο της Web Services Description Language (WSDL) το οποίο μαζί με το πρότυπο της BPEL που παρουσιάζεται στο τρίτο κεφάλαιο και το πρότυπο Web Services Security Policy θα καθορίσουν το θεωρητικό υπόβαθρο του αναλυτή επικινδυνότητας. Το τέταρτο κεφάλαιο που ακολουθεί περιλαμβάνει μέρος της μέχρι τώρα σχετικής ερευνητικής δραστηριότητας του αντικειμένου. Το πέμπτο κεφάλαιο περιέχει όλο το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ανάπτυξη του αναλυτή επικινδυνότητας και την λεπτομερή παρουσίαση του εργαλείου. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα που αποκομίστηκαν από την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας αυτής και ανοικτά θέματα προς περαιτέρω διερεύνηση για το μέλλον. Συμπερασματικά, η παρούσα διπλωματική θέτει σημαντικές κατευθύνσεις και θεμελιώνει το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο βασίζεται η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας εκτελουμένων ροών εργασίας. Την μεθοδολογία αυτή αξιοποιεί η εφαρμογή του αναλυτή επικινδυνότητας.