Κνωσός και Φαιστός : - Forni, Pier Danio (Συγκλονιστικές ανακαλύψεις και αρχαίοι πολιτισμοί ;, 2002)
Ο Μινωικός πολιτισμός, που άνθισε στην Κρήτη ανάμεσα στο 2002 και το 1500 π.χ., σημάδεψε την ιστορία της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Κρήτες ανέπτυξαν ένα εκτεταμένο δίκτυο εμπορικών επαφών με τη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Οι Μινωίτες βασιλείς κατασκεύασαν μεγαλόπρεπα ανάκτορα όπως αυτά της Κνωσσού και της Φαιστού, που η πολυπλοκότητά τους δημιούργησε το θρύλο του λαβύρινθου του Μινώταυρου.Ο θαυμαστός Μινωικός πολιτισμός τερματίστηκε απότομα γύρω στο 1500 π.χ. εξαιτίας ενός τεράστιου παλιρροϊκού κύματος που κατέστρεψε το στόλο και τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του νησιού. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Μυκηναίοι, που εισέβαλλαν στην Κρήτη και επέβαλλαν την κυριαρχία τους.