Μετρητές και πρωτόκολλα δρομολόγησης για ασύρματα ετερογενή δίκτυα νέας γενιάς με έμφαση στην τοπολογία πλέγματος (mesh networks) : - Φιλιππόπουλος, Ιωάννης (2009)
Με την ραγδαία εξάπλωση των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών, τα δίκτυα πλέγματος (mesh networks) αναδεικνύονται ως μια νέα σημαντική τεχνολογία παρουσιάζοντας παράλληλα έντονο ερευνητικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Έχοντας ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών τα ασύρματα δίκτυα πλέγματος έχουν την δυνατότητα να παρέχουν πρόσβαση σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με χαμηλό κόστος διαχείρισης και λειτουργίας τόσο σε σταθερούς όσο και σε κινητούς χρήστες. Η διαδικασία εύρεσης διαδρομών που πρέπει να ακολουθήσουν τα δεδομένα για να μεταφερθούν από τον έναν κόμβο στον άλλον ονομάζεται δρομολόγηση και είναι μία από τις κύριες λειτουργίες που πρέπει να υποστηρίζει ένα δίκτυο. Η δρομολόγηση σε δίκτυα πλέγματος αποτελεί βασικό πεδίο έρευνας επειδή οι υπάρχοντες μετρητές δρομολόγησης δεν είναι αποδοτικοί εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των δικτύων αυτών. Σε αυτή τι διατριβή παρουσιάζουμε έναν νέο μετρητή δρομολόγησης (CATT - Contention Aware Transmission Time) για δίκτυα πολλαπλών διεπαφών και πολλαπλών ρυθμών μετάδοσης που λαμβάνει υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασύρματων δικτύων πλέγματος. Βασική ιδιότητα του προτεινόμενου μετρητή είναι ότι εκτιμά τη συμφόρηση που προκαλείται τόσο από παρεμβολές των γειτονικών κόμβων όσο και από τις ροές δεδομένων που ανήκουν στην ίδια διαδρομή. Επίσης λαμβάνει υπόψη του, τους διαφορετικούς ρυθμούς μετάδοσης που υποστηρίζονται σήμερα από τα περισσότερα πρωτόκολλα. Τέλος, παρουσιάζουμε κάποια πρωτόκολλα δρομολόγησης, αναλύουμε τα χαρακτηριστικά τους και καταλήγουμε στους καλύτερους δυνατούς συνδυασμούς μετρητές δρομολόγησης με πρωτόκολλα δρομολόγησης για τα ασύρματα δίκτυα πλέγματος.