Βασικό ένστικτο - Verhoeven, Paul, 1938- (Tristar Pictures, 1992)
Ο Τζόνυ Μποζ, πρώην σταρ του ροκ, βρίσκεται στο σπίτι του άγρια δολοφονημένος. Ο ντετέκτιβ ΝικΚάραν που αναλαμβάνει την υπόθεση πιστεύει ότι δολοφόνος είναι η Κάθρην Τράμελ, η όμορφη και αισθησιακή ερωμένη του Μποζ. Η Κάθρην είναι συγγραφέας και στο τελευταίο της βιβλίο είχε περιγράψει τον φόνο ενός σταρ του ροκ, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έγινε αργότερα ο φόνος του Μποζ. Ένα παιχνίδι αρχίζει να παίζεται ανάμεσα στον ντετέκτιβ και τη συγγραφέα. Ο Νικ είναι αποφασισμένος ν'αποδείξει την ενοχή της Κάθρην, ενώ παράλληλα νιώθει μια ακαταμάχητη έλξη προς αυτήν. Όταν αρχίζει να ερευνά το παρελθόν της, νέα επιβαρυντικά στοιχεία θα προκύψουν για την Κάθρην. Κι ενώ το παιχνίδι συνεχίζεται, ένας καινούργιος φόνος έρχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις.