Στατιστική ανάλυση αλληλουχιών DNA στην βιοπληροφορική : - Καμμά, Σοφία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μαθηματικών, 2006)
Σ΄ αυτή την πτυχιακή εργασία ερεύνησα διάφορες στατιστικές ιδιότητες του dna. Αναφέρεται ο ορισμός του contig και απαντώνται βασικά ερωτήματα όπως ποια είναι η μέση αναλόγια γονιδιώματος καλυμμένου από contig, ποιος είναι ο μέσος αριθμός από contigs και ποιο είναι το μέσο μέγεθος του contig. Έπειτα γίνεται μοντελοποίηση του dna και των σημάτων του. Στη συνέχεια ενδιαφερόμαστε για μια συγκεκριμένη λέξη νουκλεοτιδίων, για παράδειγμα την gaga ή την gaag 'η την gggg ή την gagc στη συνέχεια υποθέτουμε ότι μια αλληλουχία dna σαρώνεται από αριστερά προς τα δεξιά και αναρωτιόμαστε αν υπάρχει απόδειξη για μακριές επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες κάποιου νουκλεοτιδίου. Στην περίπτωση που οι επικαλύψεις των λέξεων μετριούνται βρίσκουμε τον μέσο αριθμό των φόρων και τη διασπορά που μια λέξη μήκους τέσσερα εμφανίζεται σε μια αλληλουχία, την μέση απόσταση και την διασπορά μέχρι την επομένη επανεμφάνιση της λέξης που μας ενδιαφέρει και τον μέσο αριθμό και την διασπορά των θέσεων μέχρι την πρώτη εμφάνιση της λέξης που μας ενδιαφέρει. Τους ίδιους υπολογισμούς κάνουμε και για την περίπτωση που οι επικαλύψεις μετριούνται.Στο τελευταίο μέρος γενικεύουμε τους υπολογισμούς και για λέξεις αυθαίρετου μήκους.