Σχεδιασμός και ανάπτυξη φοιτητικού ασύρματου δικτύου πρόσβασης τεχνολογίας ΙΕΕΕ802.11 στο Καρλόβασι της Σάμου : - Μουγκράς, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2006)
Οι ασύρματες επικοινωνίες αποτελούν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έναν από τους πλέον γοργά αναπτυσσόμενους τεχνολογικούς τομείς. Μία σειρά από συστήματα ασυρμάτων επικοινωνιών, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την κυψελωτή τηλεφωνία και τα ασύρματα τοπικά δίκτυα, έχουν ήδη επιδράσει καθοριστικά στον τρόπο που επικοινωνούμε και συνδιαλλασσόμαστε, ενώ στο όχι μακρινό μέλλον καινούργια συστήματα, όπως για παράδειγμα τα ασύρματα αδόμητα δίκτυα και τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, αναμένεται να αλλάξουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας.Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε το Ασύρματο Φοιτητικό Δίκτυο του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΑΦΔΠΑ) στο Καρλόβασι της Σάμου. Το ΑΦΔΠΑ είναι ένα ψηφιακό ασύρματο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει συνεχή ασύρματη πρόσβαση στο δίκτυο δεδομένων και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου για τα μέλη (φοιτητές, ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό) και προσωρινή πρόσβαση για τους επισκέπτες της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η συνεχής πρόσβαση παρέχεται προς πιστοποιημένους χρήστες μέσω υποδομών εξωτερικών κόμβων ενώ η προσωρινή πρόσβαση παρέχεται σε επισκέπτες μέσω τοπικών σημείων πρόσβασης. Κατά συνέπεια το ΑΦΔΠΑ αποτελεί υποδομή που συνδυάζει τεχνολογίες τόσο ασύρματων τοπικών όσο και ασύρματων μητροπολιτικών δικτύων.Στο παρόν κείμενο καταγράφονται και αναλύονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ΑΦΔΠΑ και περιγράφονται λεπτομερώς οι λύσεις που υιοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στα πρότυπα ασύρματης μετάδοσης που χρησιμοποιούνται σε ασύρματα τοπικά και μητροπολιτικά δίκτυα, καταγράφεται η νομοθεσία και οι ρυθμιστικοί κανόνες που σχετίζονται με τις εκπομπές σε μη αδειοδοτούμενες ζώνες και παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ασύρματα δίκτυα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Στην συνέχεια παρουσιάζονται ένα προς ένα τα ζητήματα σχεδιασμού του ΑΦΔΠΑ, περιγράφεται η αρχιτεκτονική του δικτύου και αναλύονται τα υποσυστήματα που το αποτελούν (κεντρικός και ασύρματοι δρομολογητές, κεραιοσύστημα, διευθυνσιοδότηση, διαχείριση κίνησης, ανάχωμα ασφαλείας, DNS, NAT, VPN, NTP). Ακολούθως, παρουσιάζονται μετρήσεις απόδοσης του δικτύου, καθώς και οι διαθέσιμες υπηρεσίες προς τους χρήστες. Τέλος, παρουσιάζεται ένας οδηγός εγκατάστασης κόμβων πελατών για τα μέλη του Πανεπιστημίου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην κοινότητα του ΑΦΔΠΑ.