Δεικτοδότηση δρομολόγησης με λογικές συνδέσεις σε δίκτυα ομοτίμων μεγάλης κλίμακας : - Δημητροκάλλης, Φραγκίσκος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2006)
Η δρομολόγηση queries είναι μία σημαντική λειτουργία στα δίκτυα διαμοιρασμού και γνώσης που ακολουθούν το μοντέλο peer-to-peer. Ο περιορισμένος αριθμός πληροφοριών που διαθέτει κάθε κόμβος για το υπόλοιπο δίκτυο δυσχεραίνει το έργο της δρομολόγησης, καθώς επιβάλλεται η επιλογή κατάλληλων κόμβων για την προώθηση των queries. Σε πολλές peer-to-peer εφαρμογές αυτή η επιλογή γίνεται με τυχαίο τρόπο, πράγμα που πολλές φορές οδηγεί σε μη ικανοποίηση των πληροφοριακών αναγκών των χρηστών. Συνηθισμένη είναι και η πρακτική του flooding, δηλαδή της αποστολής queries σε όσους περισσότερους αποδέκτες μπορούν να βρεθούν. Ένας τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με τη διαθεσιμότητα σε περιεχόμενο μεταξύ των γειτονικών κόμβων. Οι πληροφορίες αυτές είναι δυνατό να αξιοποιηθούν κατά την έκδοση ή προώθηση ερωτημάτων προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία επιλογής κόμβων στη δρομολόγηση. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η έννοια των δομών δεικτοδότησης δρομολόγησης και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να βελτιώσουν τη δρομολόγηση queries στα schema-based δίκτυα peer-to-peer. Η δρομολόγηση των queries μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο αν οι κόμβοι έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν πηγές εγγράφων με παρόμοιο περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επεξεργασίας των queries και των απαντήσεων τους και της δημιουργίας σημασιολογικών συνδέσμων μεταξύ κόμβων τις οποίες αποκαλούμε συντομεύσεις. Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δρομολόγηση queries, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τη δικτυακή κίνηση που προκύπτει από τη χρησιμοποίηση μεθόδων όπως η τυχαία επιλογή γειτονικών κόμβων. Ως λύση στο πρόβλημα της δρομολόγησης με βάση το περιεχόμενο, προτείνουμε έναν συνδυασμό των δομών δεικτοδότησης δρομολόγησης και των συντομεύσεων. Η αποδοτικότητα αυτού του συνδυασμού έχει αξιολογηθεί με τη βοήθεια ενός εργαλείου προσομοίωσης δικτύων που ακολουθούν μία απλουστευμένη μορφή της αρχιτεκτονικής των schema-based δικτύων peer-to-peer. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης λύσης και την υπεροχή της σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους δρομολόγησης.