Εντοπισμός κακόβουλών χρηστών και μηνυμάτων σε πλατφόρμα ηλεκτρονικής συμμετοχικότητας : - Νικολακόπουλος, Δημήτριος Ν. (2013)
Η εξέλιξη του διαδικτύου, από το Web1.0 στο Web2.0, έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αλληλοεπιδρούν ελεύθερα, να ανταλλάσσουν απόψεις και να συνεργάζονται μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι online κοινότητες, τα blogs, τα wikis κ.τ.λ. Ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα του διαδικτύου, που το έκανε αρκετά δημοφιλές, είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η δημοκρατικότητα του. Παρόλα αυτά η ανωνυμία και η ασυδοσία από μεμονωμένους χρήστες έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και την κατάλυση της δημοκρατικής φύσης του διαδικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου αυτού είναι το trolling. Κακόβουλοι χρήστες ή ομάδες χρηστών αναρτούν μαζικά τρολλ μηνύματα με σκοπό να διαταραχθεί μια διαδικτυακή συζήτηση και να δημιουργηθεί αλυσιδωτή αντίδραση από άλλους χρήστες. Σε αρκετές διαδικτυακές κοινότητες συναντάμε προειδοποιήσεις προς τους χρήστες για την αποφυγή τέτοιων μεθόδων, χωρίς ωστόσο να έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η σχεδίαση και η υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος για τον εντοπισμό κακόβουλων χρηστών και μηνυμάτων τρολλ σε σχόλια ειδησεογραφικών άρθρων, με τεχνικές ανίχνευση προτύπων από τα δεδομένα και γεωχωρικών γνωρισμάτων.