Ivanovo detstvo - Tarkovskii, Andrei Arsenevich, 1932-1986; Burlyayev, Nikolai; Zubkov, Valentin; Zharikov, Evgenii; Malyavina, Valentina; Milyutenko, Dmitri; Raush, Irma, 1938-; Mikhalkov-Konchalovskii, Andrei; Savkin, Ivan; Marenkov, Vladimir (ArtFree, 2004)
Η παιδική ηλικία του δωδεκάχρονου Ιβάν έφτασε στο τέλος της την ημέρα που οι φασίστες σκότωσαν τη μητέρα και την αδερφή του μπροστά στα μάτια του. Ο πατέρας του Ιβάν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Το ορφανεμένο αγόρι κατατάσσεται σε ένα στρατιωτικό απόσπασμα και γίνεται ανιχνευτής. Ρισκάροντας τη ζωή του, φέρνει στους διοικητές του ανεκτίμητες πληροφορίες για τον εχθρό. Όμως, κάποια μέρα, δεν επιστρέφει από την αποστολή του.