Το Μαθηματικό Μοντέλο των Huxley και Hodgkin για τα νευρωνικά συστήματα : - Αλεξανδρή, Κωνσταντίνα (2013)
Η επικοινωνία του νευρωτικού συστήματος είναι σαφώς ένας πολύ σημαντικός τομέας. Εδώ θα κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε μια βασική εισαγωγή της λειτουργίας του νευρωνικού συστήματος και θα συζητήσουμε ένα από τα πιο βασικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν σχετικά. Σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα η απομόνωση των νευρωνικών κυττάρων ή των νευρώνων είναι μια ιδιαίτερα συχνή διαδικασία. Το πιο ρεαλιστικό και πλέον κλασικό μοντέλο σχετικά με αυτό το φαινόμενο είναι το μοντέλο των Huxley και Hodgkin και αφορά πιο συγκεκριμένα τη περίπτωση των νευρωνικών μεμβρανών στον νευράξονα ενός γιγαντιαίου καλαμαριού. Για το έργο τους τους έχει απονεμηθεί το βραθείο Νόμπελ το 1952.