Αναδρομική μελέτη ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση : - Νικητοπούλου, Σταυρούλα (2012)
Η αιτιολογική σχέση αιτίας αιτιατού δε φαίνεται ότι καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης στον τομέα της αιτιολόγησης των χρονίων νοσημάτων. Έτσι, σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη, ορίζεται ένα πλήθος νοσημάτων που ονομάζονται νοσήματα αγνώστου αιτιολογίας ή ιδιοπαθή κατά τα οποία η αιτία της νόσου δεν είναι άμεσα εμφανής, όπως για παράδειγμα, η ιδιοπαθής υπέρταση, ιδιοπαθής σπειραματονεφρίτιδα, ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας, η κνίδωση αγνώστου αιτιολογίας, η πνευμονική ίνωση και κατ'επέκταση, τα χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα, οι κακοήθειες και η εστιακή σπειραματοσκλύρυνση των νεφρών. Ακόμα περισσότερο ούτε και οι "εμπεριστατωμένες" αιτιολογικές συσχέσεις αιτίας-εξέλιξης μιας νόσου, φαίνεται να καλύπτουν αυτήν την πολυπλοκότητα. Έτσι, παραδειγματικά, ενώ μια λοίμωξη οφείλεται απαραίτητα και στην εισβολή στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στην ανάπτυξη ενός παθογόνου μικροοργανισμού, η αιτία αδυναμίας κατανόησης και μελέτης των εξατομικευμένων παθοφυσιολογικών μηχανισμών ενός ανθρώπινου συστήματος, λόγω αδυναμίας προσέγγισης καθώς και αναποτελεσματικής διερεύνησης, δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά και ασάφειες στην ερμηνεία της πορείας και της πρόγνωσης της νοσηρής κατάστασης. Έτσι τίθεται ο προβληματισμός κατά πόσο, αρκεί λοιπόν, η ύπαρξη ενός βακτηριδίου για να επιφέρει μία λοίμωξη, και εάν ναι, γιατί στο ίδιο περιβάλλον δεν νοσούν όλοι οι έμβιοι οργανισμοί. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί ένα χρόνιο σύνδρομο, συνέπεια εξέλιξης επιμέρους παθολογιών. Αξίζει να μελετηθεί η πορεία εξέλιξης της παραπάνω νόσου μέσα από το φάσμα της κλασικής και ομοιοπαθητικής ιατρικής καθώς και η σχέση των επιβαρυντικών και αιτιολογικών παραγόντων της.